Podgoršek in Zver s prekmurskimi kmeti o izzivih v prihodnosti

Minuli četrtek je v organizaciji Kmetijskega foruma SDS v Murski Soboti potekal pogovorni večer na temo razvoja slovenskega kmetijstva. Ob prisotnosti številnih pomurskih kmetov sta na to temo najprej spregovorila bivši minister za kmetijstvo dr. Jože Podgoršek in aktualni evropski poslanec dr. Milan Zver. Trenutno dogajanje na področju kmetijstva v Sloveniji je namreč zelo povezano z dogajanjem na evropski ravni.

Dr. Podgoršek je uvodoma opozoril na sedaj že dokazano sporni odvzem govedi na kmetiji Možgan, h kateremu je vsekakor poleg politične vpletenosti premierove partnerke Tine Gaber prispevalo razgreto vzdušje, ki je plod sprejemanja za razvoj kmetijstva katastrofalne zakonodaje. Bojan Požar na portalu Požareport ravno danes piše o šoku, ki ga je doživel odvetnik kmetije Možgan v pogovoru z veterinarsko inšpektorico, ki je odredila odvzem živali in hoče kmetu zapleniti še osla, ki ga le-ta sploh nima.

Z nezakonitim odvzemom in celo opravičevanjem le-tega se slovenskemu kmetu v trenutni situaciji, ko je hrana vse bolj strateškega pomena, uničuje ugled. Podgoršek meni, da je slovensko kmetijstvo v primerjavi z ostalimi evropskimi državami okolju prijazno, saj 10% toplogrednih plinov, ki jih v Sloveniji ustvarimo na področju kmetijstva, z okolju prijaznimi ukrepi praktično izničimo. Obtoževanje kmetov za škodljiv izpust toplogrednih plinov je torej milo rečeno neupravičeno, kar dokazujejo tudi številni agrometeorologi. “Šele ko bomo hodili peš in se vozili zgolj s kolesi, lahko s prstom pokažemo na kmeta kot na največjega onesnaževalca okolja,” je še dejal Podgoršek.

Evropski poslanec dr. Milan Zver, ki je v prvem mandatu bil član Odbora za kmetijstvo v evropskem parlamentu, pa se je dotaknil povezave med slovenskim kmetijstvom in dogajanja v evropskem prostoru. Zver ugotavlja, da v primerjavi s tistim obdobjem, ko so interese evropskega kmeta zastopali kmetje v vlogi evropskih poslancev, pomen kmetijstva v zadnjem času pada, kar je posledica vstopa določenih lobijev, ki jim je oslabitev kmetijstva v velikem interesu.

Aktualno evropsko zakonodajo na področju kmetijstva pišejo “mestljani” pod vodstvom bivšega podpredsenika EK Fransa Timmermansa. Veliko finančnih sredstev se namenja razvoju podeželja, kamor se v zadnjem času priseljujejo meščani, ki pa jih na podeželju moti ropot kmetijskih strojev, vonj po gnoju in podobno.

Sredstev za razvoj kmetijstva, ki je odločilnega pomena za prehransko neodvisnost Evrope, je čedalje manj in s to kmetijsko politiko Evropa po letu 2030 kljub odličnim naravnim danostim več ne bo prehransko neodvisna. “Prihodnje evropske volitve so priložnost, da ta trend spremenimo in Evropi zagotovimo nadaljnjo prehransko neodvisnost,” je še dejal dr. Zver.

V drugem delu so besedo dobili tudi prekmurski kmetje, ki so opozorili na vedno ostrejše pogoje za kmetovanje v območju Natura 2000 ter govornikoma predstavili več predlogov, ki bi konkretno prispevali k razvoju slovenskega kmetijstva in posledično k prehranski neodvisnosti Slovenije. Celotni pogovorni večer, ki ga je vodil Dominik Štrakl, si lahko ogledate TUKAJ.

M.Z.