Udeleženci so bili zaprepadeni nad početjem Golobove vlade  

Včeraj sta na Bledu potekala izvršilni odbor in generalna skupščina Mednarodne zveze sredinskih demokratov (IDC-CDI). Internacionalo sestavlja več kot 100 strank iz 80 držav, na včerajšnjem izvršilnem odboru so bile potrjene še tri nove članice. Na zasedanju generalne skupščine je bilo obravnavanih 13 resolucij, njihov skupni imenovalec pa so mir, demokracija in varnost oziroma grožnje miru po svetu in v posameznih regijah, grožnja demokraciji in grožnja varnosti državljanov.

Predsednik Andres Pastrana IDC-CDI je dejal, da so obravnavali prihodnost Evrope, Latinske Amerike, Afrike, obravnavana so bila poročila iz skoraj vseh regiji sveta. Resolucije je označil za pomembne za številne države, saj imajo podporo več kot 180 članic iz vsega sveta. 

Na predlog SDS je bila prav tako soglasno sprejeta tudi resolucija, ki obravnava razmere v Sloveniji. Nanaša se na pritiske na medije, predvsem na nacionalno televizijo in Ustavno sodišče, ki obravnava zakon o RTVju. Zadeva ima evropske razsežnosti, saj je vpletena tudi evropska komisarka Vera Jourova.

Prisotni udeleženci skupščine so bili presenečeni, da je do ukinitve sklepa o Dnevu spomina na žrtve komunizma prišlo v državi, kjer je več kot 700 morišč. Še posebej pa so bili udeleženci zaprepadeni, ker je vlada Roberta Goloba ta sklep sprejela le nekaj ur pred začetkom tega dneva, medtem ko je na Trgu republike potekala slovesnost v spomin na žrtve. 

V sprejeti resoluciji IDC-CDI obžaluje razveljavitev ključnih reform, ki jih je uvedla prejšnja vlada, vključno z reformami davkov, dolgotrajne oskrbe, preglednosti javnega naročanja v zdravstvu, zmanjšanja birokracije, decentralizacije in številnih drugih, kar negativno vpliva na blaginjo državljanov.

IDC-CDI meni, da je medijska krajina v Sloveniji po mednarodno primerljivih podatkih izrazito neuravnotežena, saj je več kot 92% vseh vrst medijev usmerjenih levo ali skrajno levo. Edini nacionalni medij v Sloveniji je javna RTV Slovenija, ki je financirana s strani davkoplačevalcev in bi zato morala biti nepristranska v svojem političnem poročanju. IDC-CDI je zato nadvse zaskrbljen zaradi sprejetja zakona s strani sedanje koalicije, s katerim si koalicija prizadeva prevzeti nadzor nad RTV Slovenija.

IDC-CDI vse ustrezne institucije v Sloveniji poziva, naj spoštujejo Ustavo in zakone ter nemudoma prenehajo s političnim pritiskom na vodstvo RTV Slovenija in na Ustavno sodišče. Poleg tega IDC-CDI izraža izredno zaskrbljenost glede dejanj Vlade, ki obujajo prakse, ki spominjajo na totalitarni režim. Kot piše v sprejeti resoluciji, so člani generalne skupščine IDC-CDI globoko pretreseni in zgroženi nad nedavno odločitvijo Vlade, ki je na predvečer obeležitve Dneva spomina na žrtve komunizma, ta dan ukinila.

Ta odločitev ogroža integriteto zgodovinskega spomina in spodkopava prizadevanja za pravičnost, tako za žrtve kot njihove družine. Odločitev vlade, ki je bila sprejeta ravno na predvečer obeležitve, pa je le še povečala skrbi in sprožila javno ogorčenje.

Predsednik slovenske članice SDS Janez Janša je po srečanju povedal: “Nihče izmed ljudi, ki se že desetletja borijo za svobodo in demokracijo širom po svetu ne razume, kako je možno, da je vlada države članice EU ukinila dan spomina na žrtve enega od totalitarnih sistemov. Kjerkoli bi se to zgodilo, bi to spodbudilo veliko zgražanja.”

Preko twitterja je Janša včeraj še zapisal, se zgodovina ponavlja in opozoril na represijo nad vsakim, ki opozarja na zavržna dejanja vlade. “Natančno to so rdeči oblastniki počeli desetletja, preden je ob konstituiranju večstrankarske skupščine dr. France Bučar razglasil konec državljanske vojne,” je še zapisal Janša.

M.Z.