Zaradi Golobove vlade bo vrtec za drugega otroka ponovno plačljiv

Vlada Roberta Goloba razmišlja o ukinitvi brezplačne vključenosti v vrtec za drugega otroka. Bivša Janševa vlada je v luči izboljšanja demografske slike želela povečati vključenost otrok v vrtce in tako prispevati k lažjemu življenju družin, ki so osnovna celica slovenske družbe.

Namero je potrdil minister za vzgojo in izobraževanje Darjo Felda v državnem zboru, a uradnih informacij z ministrstva še ni. Ukrep naj bi dali na mizo zaradi poziva predsednika vlade Goloba k varčevanju, saj naj bi tako za predšolsko vzgojo namesto 60 milijonov evrov namenili 41 milijonov. Predlog sicer ne uživa podpore v vseh koalicijskih strankah, saj naj bi bil v nasprotju s koalicijsko pogodbo. V začasnem predlogu bi 100-odstotno subvencijo za drugega otroka zmanjšali na 70 odstotkov, s 30 odstotki pa bi pomagali družinam, ki so jih prizadele poplave.

 

Na namero Golobove vlade se je že odzval nekdanji minister za šolstvo dr. Igor Lukšič, ki je zadevo komentiral zelo slikovito: “Namesto da bi bi bil vrtec brezplačen za vse otroke, bodo zdaj plačilo povišali. Starši dveh otrok bodo plačevali poplave! Starše dveh otrok v vrtcu je vlada našla, da plačujejo za poplave!!! Najbolj sposobna vlada v zgodovini Slovenije…

Medtem pa sta v medijih zaokrožili fotografiji položnic za vrtec z mesečnimi zneski. Na prvi položnici eden od staršev plačuje mesečno vrtoglavih 478,55€, na drugi pa nekdo ne plača čisto nič.

Poleg Lukšiča se je na napoved vlade po socialnih omrežjih vsul plaz kritik. Med drugimi se je na napoved odzval tudi občinski svetnik v Občini Turnišče Tadej Žalik: “Vse ugodnosti, katere vlada Janeza Janše prinese slovenskemu delavcu, jih leva odnese. Ne pozabimo tudi, da nam je Janša znižal davek na plače, pa nam ga je Golob takoj povišal, ko je prevzel oblast,” je zapisal Žalik in pripel spodnjo fotografijo.

Kako daleč lahko gre Golobovo udrihanje po slovenskih davkoplačevalcih, v tem trenutku še ni jasno, saj se iz dneva v dan pojavljajo novi ukrepi za krpanje proračunske luknje, ki nastaja tudi zaradi metanja denarja nevladnim organizacijam, ki se ukvarjajo z ugotavljanjem spola.

M.Z.