Vlada zmanjšuje sredstva občinam

Iz poslanskih klopi smo prejeli podatek, da vlada pod vodstvom Gibanja Svoboda želi znižati višino povprečnin. To so finančna sredstva, ki jih glede na število prebivalcev občine prejmejo iz državnega proračuna. Sredstva so namenjena za pokrivanje stroškov delovanja šol, vrtcev in drugih zakonsko predpisanih obveznosti ter za zagotavljanje razvoja občin in potreb občanov!

Občine se v letošnjem letu srečujejo z nevzdržno rastjo stroškov v javnih zavodih. Veliko projektov, ki se že izvajajo, je zaradi višanja cen energentov in materiala praktično ogroženih.

Vlada pod vodstvom Janeza Janše in SDS je na podlagi dobro izpogajanih evropskih sredstev za okrevanje z občinami podpisala dogovor s predlogom povprečnine za leto 2023 v višini 647 EUR, sedanja Golobova vlada pa kljub še težji situaciji predlaga znižanje na 639,99 EUR.

Janez Magyar (foto: T.Ž.)

Na to informacijo se je odzval bivši župan Lendave in trenutni poslanec Slovenske demokratske stranke Janez Magyar. V vlogi župana je dodobra spoznal način financiranja lokalnih skupnosti in se zaveda, kaj pomenijo ta sredstva za sleherno lokalno skupnost.

 

Janez Magyar je tudi za Pomurske novice dejal, da temu predlogu vlade OSTRO NASPROTUJE!

Za komentar smo zaprosili tudi nekaj pomurskih županov. Na njihove odgovore še čakamo, ko jih prejmemo, jih tudi objavimo.

M.Z.