Gospa Jelena Aščić, globoko ste užalili Slovenke in Slovence, zato vas več ne želim videti na RTV Slo

Ahčićeva (ne)odvisna novinarka RTV Slo

Ko urednica oddaje Tednik go. Jelena Aščić po državni proslavi “tvitne”!

Ahčićeva po državni proslavi

Se zgodi Slovenec in Slovenka in to množično; povzemamo del dopisa prim. Janez Remškar, dr. med.

“Žal na nacionalni televiziji, ki smo jo prisiljeni plačevati vsi, tudi tisti, ki tega ne želimo, vodstvo in del novinarjev, predvsem iz informativnega programa, v času popolne razdeljenosti Slovenk in Slovencev ne zmore premisleka in kritične ocene delovanja politike za preteklih 30 let…Sedaj pa k sami gospe Aščić in njenemu tvitu ob proslavi dneva državnosti Republike Slovenije 24. 6. 2020 na Kongresnem trgu! Dovolila si je nedopustno pobalinstvo in nas Slovenke in Slovence »zmerjala« z besedami, da smo pripravili program s »turbofolk kulturo«!

Dovolila si je nedopustno pobalinstvo in nas Slovenke in Slovence »zmerjala« z besedami, da smo pripravili program s »turbofolk kulturo«!

Gospa Aščić! Sem Slovenec, vi niste (vsaj po priimku in mehkem ć sodeč ne) in ne dovolim si takega šovinističnega izpada vas kot novinarke nacionalne televizije ali pa kateregakoli drugega novinarja in katerekoli TV-hiše!

Kar dobro poznam zgodovino Slovenije in slovenskega naroda ter pomen domoljubnih pesmi za vse nas in naše prednike v Sloveniji. Zato vam ne dovolim, da se ob proslavi z izrazito domoljubno vsebino, prekrasnimi posnetki prelepe dežele, ki nikomur ni naredila nobene krivice ali kogarkoli užalila, tako prostaško izražate! Nedopustno je, da RTV SLO ne reagira! Ne dovolim si takih očitkov, ki kažejo na popolno nepoznavanje slovenske glasbe in so skrajno podcenjevalni do Slovenk in Slovencev.  Zahtevam jasno opravičilo vas osebno, ostalo pa pričakujem od vodstva RTV SLO!

In sedaj na kratko o programu, da si Slovenke in Slovenci obudimo spomin, o čem se je pelo na tej proslavi in zakaj sem ogorčen. Za začetek sta nastopali mladi pevka in harmonikarka Irma in Tjaša Lesjak z narodno Kje so stezice, sledil je izjemen operni pevec Jože Vidic s pesmijo Gustava Ipavca Slovenec sem, nato je nastopila Ana Soklič s pesmijo Tu je moj dom avtorjev Krečiča, Misleja, Pirnata, sledil je Oto Pestner z njegovo prelepo pesmijo Ljubim te, Slovenija dežela, nato bratje Smrtnik z narodno Videl dežele sem tuje, nato Darja Gajšek s kvartetom Pušeljc in Šarčevo pesmijo Lepa si, Slovenija, sledil je Jure Počkaj s Pozdravom domovini avtorja Vilka Firsta, nato Mojca Bitenc Križaj z Avsenikovo Moj rodni kraj, moj rodni dom, zatem vokalna skupina Basssless s pesmijo Svobodno sonce avtorjev Klinarja, Velkavrha, Kristjana in Mateja Vidica, prelep večer proslave pa so zaključili Gašperji z Avsenikovo Slovenija, od kod lepote tvoje in Oto Pestner s pesmijo Moja dežela.

Kot že rečeno, na proslavi so bile izvedene za slovensko uho prelepe melodije v izvedbi izvrstnih izvajalcev, vključno s policijskim orkestrom pod vodstvom dirigenta Nejca Bečana. Vsebina pesmi je bila izbrana primerno, skladno s svečanostjo trenutka, z vsebino, prepoznavno vsakomur. Snovalci programa so ob vsem naredili še izjemno potezo s povabilom naših odličnih Korošcev bratov Smrtnik!

Nastopali so torej priznani umetniki, pevci, predstavniki petja klasičnih zvrsti kot tudi narodno-zabavne glasbe. Izbor pesmi je bil  narodno zaveden, spodbuden, predvsem v smislu opevanja lepot Slovenije.

Če se je gospa Aščić želela zgledovati s svojim komentarjem po ge. Svetlani Makarovič, ki je nekoč tako glasbo imenovala goveja muzika (in s tem povedala veliko o sebi in svoji specifičnosti), je naredila veliko, neodpustljivo napako. Kot novinarka RTV SLO je povedala veliko o sebi in o RTV SLO. Mimogrede, glede na vse, kar sta nam dala Vilko in Slavko Avsenik, sem razočaran, da naši »kulturniki« v preteklosti niso prepoznali vrednosti te glasbe za slovenski narod in tako nista dobila Prešernove nagrade. Vsekakor bi si jo zaslužila, veliko bolj kot marsikateri »režimski umetnik« v preteklosti. In ob tem se najde ga. Aščić s svojim komentarjem. Spoštovani novinarji  nacionalne televizije, kam boste še padli!”

prim. Janez Remškar, dr. med.

Toda, Aščićevi ne “sede”! Kako bi ji le, če pa je “prepričana” in to kar kot (ne)odvisna novinarka nacionalne RTV Slo. Zato nadaljuje svoje (ne)odvisno poslanstvo ter na svojem fb profilu nadaljuje:

“Toda pod površjem šokov, ki so zatresli domače politično prizorišče, se očitno skriva zgodba o hudih političnih pritiskih na policijo. Ne le, da je Počivalšek očitno že vnaprej vedel za prihajajočo hišno preiskavo. Več informacij nakazuje, da jo je državni vrh skušal preprečiti. V prihodnjih tednih zato na kocki verjetno ne bo le usoda vlade, ampak tudi policije kot neodvisne institucije.

Uredništvo