“Dovolj je,” pravijo kmetje

Na Trgu republike v Ljubljani in ponekod po državi so danes znova protestirali kmetje. Številni so se v Ljubljano pripeljali tudi s traktorji, ki so jih za približno dve uri parkirali pred Državnim zborom in tudi na cestah v neposredni bližini. Zaradi prisotnosti  večjega števila traktorjev je bil v Ljubljani med 12. in 14. uro močno ohromljen promet.

Protest so zaradi ignorantskega odnosa vlade v Sindikatu kmetov Slovenije napovedali že prejšnji teden in zahtevali prilagoditve novih okoljskih zahtev realnim zmožnostim kmetovanja, jasne in administrativno nezahtevne ukrepe ter uskladitev neposrednih plačil in ostalih sredstev z inflacijo.

(foto: P.Z.)

Kot pogoj, da z vlado ponovno sedejo za pogajalsko mizo, navajajo tudi takojšen umik uredbe o programu upravljanja območij Nature 2000 in zakona o spremembah in dopolnitvah zakona o zaščiti živali v delu, ki se nanaša na spremembo nadzora rejnih živali. Enačenje tečajnikov iz nevladnih organizacij in veterinarskih inšpektorjev in kontrolorjev je nesprejemljivo.

“Ob umiku zakona in uredbe zahtevamo, da v roku 14 dni pošljete smiselne predloge rešitev za ostale zahteve. V kolikor to ne bo izpolnjeno, se ne bomo pogajali naprej, ampak bomo še stopnjevali protestne aktivnosti,” je ob koncu protesta dejal predsednik Sindikata kmetov Slovenije Anton Medved.

 

(foto: P.Z.)

Kmetje so torej žerjavico vrgli v roke predsedniku vlade Robertu Golobu. Kako je za žerjavica vroča in kako debele rokavice ima Golob, bo kaj kmalu jasno. Kmetje so enotni, kot še nikoli, in trdno odločeni, da v primeru ignorance s strani aktualne vladne koalicije strank Gibanje Svoboda, SD in Levica protestne aktivnosti stopnjujejo. Ne gre le za preživetje kmetov, ampak za prehransko varnost celotne države.

M.Z.