Hrvati znižali DDV in pocenili življenje svojim državljanom! V Sloveniji Šarčeva vlada o tem ukrepu ne želi slišati!

Foto:Pixabay

Hrvaška davčna reforma je z novim letom svojim državljanom pocenila življenje. V veljavo so namreč stopili določeni ukrepi znižanja DDV, ki jih je hrvaška vlada sprejela v mesecu septembru 2018. Prvi pozitivni “znanilci” že prihajajo od sosedov, saj so se cene določenih produktov znižale celo za 30 %. Velika trgovca, kot sta Konzum in Spar pa poročata, da sta cene za svoje komitente znižala že več kot 2000 produktom.

Nižji DDV za meso, jajca, sadje, zelenjavo, otroške plenice ter za zdravila se bo najbolj poznal v denarnicah Hrvatov!

Hrvati so v davčno reformo “stopili” že v letu 2016. Tokrat gre za tretjo fazo obsežne davčne reforme, ki je določenim produktom stopnjo DDV iz prejšnjih 25 % znižala na 13 %. Slednji ukrep se bo državljanom še posebej poznal pri nakupu mesa, jajcih, sadju, zelenjavi, plenicah ipd., pri zdravilih, ki bodo kupljena brez recepta, pa je stopnja DDV znižana na 5 % (izenačena s stopnjo nabave zdravil z receptom). Glede na izjave hrvaškega ministra za finance, naj bi na račun nižjega DDV proračun Republike Hrvaške izgubil 190 milijonov evrov, zagotovo pa bo bistveno pomagal državljanom z najnižjimi prihodki.

Spomnimo, da je stranka SDS podoben ukrep predlagala tako bivši, kot tudi sedanji Vladi RS, kot znižanje stopnje DDV iz krizne na predkrizno raven (22 % na 20 % in 9.5 % na 8,5 %). V predlogu pa je bil tudi ukrep uvedbe nove, posebno znižane stopnje DDV v višini 5 %. Šlo je za otroška oblačila in obutev, šolske potrebščine ter gasilsko opremo (po vzoru določenih držav EU) in za dobavo električne energije, zemeljskega plina in daljinskega ogrevanja (kjer je pravno podlago našla v 102. členu Direktive EU). Žal pa obakrat neuspešno!

Hrvaška vlada je zmogla in korakoma premaguje razvojni zaostanek z resnimi strukturnimi reformami. Kmalu (že v letu 2020) bo dodatno znižala splošno davčno olajšavo za dodatni odstotek. Zakaj se podobno ne zgodi v Sloveniji, kjer so izhodišča za enake ukrepe zaradi “ugodne klime” gospodarske rasti zadnjih nekaj let na strani Slovenije? Preprosto, ker aktualna vlada z všečnimi ukrepi cilja le na ohranitev oblasti in privilegijev ter tako še bolj zaostruje konkurenčnost, razvoj in potencialno možnost za boljšo blaginjo svojih državljanov!

Uredništvo