Ilegalni migranti nimajo pravice do individualne obravnave in se jih lahko vrne! Tako Evropsko sodišče za človekove pravice!

Foto: Pixabay

Skupine migrantov, ki ilegalno prestopijo Schengensko mejo, nimajo pravice do individualne obravnave, je prejšnji teden odločilo ESČP (Evropsko sodišče za človekove pravice). S tem je v celoti demantiralo odločitev Ustavnega sodišča RS, ki je spomnimo, v sporu Györkös Žnidarjeva (takrat ministrica za notranje zadeve v kvoti SMC) in Brglez (takrat predsednik Državnega zbora in že v kvoti SD) odločilo natančno obratno.

Sodba bo spremenila načine razmišljanja in odločanja po Evropi v prihodnje

Na odločitev Evropskega sodišča se je že odzval ustavni sodnik Klemen Jaklič, ki je v mesecu septembru 2019 kot edini glasoval proti razveljavitvi dela Zakona o tujcih, ki je v izjemnih primerih omogočal vračanje tujcev. Povedal je: “Gotovo odločitev, ki bo po Evropi predmet številnih odzivov in razprav. Moje ločeno mnenje v zadevi Zakon o tujcih je opozarjalo, da gre za kompleksnejšo ustavnopravno materijo kot se morda zdi na prvi pogled”.

Spomnimo, da v Slovenijo v zadnjem času ilegalno vstopa vse več Maročanov in Afričanov, saj se širi “dobra novica” o državi z odprtimi mejami. Večina vseh prebežnikov zaprosi za azil z namenom, da se začasno brezplačno nahajajo v Sloveniji in se tu prosto gibajo vse do pobega v druge države.

Uredništvo

 

 

 

 

 

azveljavilo člen zakona o tujcih, ki je določal, da lahko naša država v izjemnih primerih omeji pravice do individualne obravnave na način kot ga s sodbo zdaj izrecno dopušča ESČP. Da omejitve niso dopustne, je odločilo osem naših ustavnih sodnikov sklicujoč se prav na evropsko ureditev in dosedanje sodbe ESČP.