Imamo le tri leta za nujne ukrepe v skladu s pariškim sporazumom!

Izpusti toplogrednih plinov se morajo nujno zmanjševati, časa za zaustvaitev količin izpustov pa je po mnenju strokovnjakov le še dobra tri leta. V ugledni reviji Nature se je pod to resno napoved podpisalo več ot 60 uglednih znanstvenikov, poslovnežev, okoljevarstvenikov in tudi politikov. Le tako bi lahko “ujeli” ugodne kriterije določene v pariškem sporazumu, ki je določil (dopustil) dvig temperature le še za 1.5 do 2 °C.

Leto 2020 je prelomno leto v katerem morajo izpusti toplogrednih plinov nujno padati!

Izpusti toplogrednih plinov so v zadnjih letih dosegli vrh, “veliki” onesnaževalci pa se na resna opozorila stroke niso odzivali. Veliko upanja je dala zadnja pariška konvencija, kjer je prišlo do pomembnih premikov in do upanja. Toda, ameriški predsednik Donald Trump je poskrbel za presenečenje, ko se je od poti reševanja planeta v skladu s konvencijo “ogradil”. Christiana Figueres, nekdanja izvršna sekretarka konvencije ZN o spremembi podnebja sedaj s strokovnjaki svari, da izpusti morajo najkasneje po letu 2020 hitro upadati, če ne, cilja pregrevanja več ne bo možno doseči!

Posledice podnebnih sprememb, ki jih močno “izrisuje” narava, se ne da in ne sme naprtiti drugim razlogom. Led na Arktiki praktično izginja, umirajo koralni grebeni, ruši pa se tudi celotni ekosistem. Strokovnjaki zato svetovne voditelje pozivajo, naj prisluhnejo znanstvenim dokazom, je zapisal vir 24ur.com.

Voditelji vrha skupine G20 se bodo konec tedna srečali v Hamburgu, od koder pričakujemo pomembne odzive na svarila znanstvenikov!

Uredništvo