Predsednik vlade, Janez Janša, se je v intervjuju za Sky News odločno zavzel za nadaljnje nudenje pomoči Ukrajini. Ob tem je potegnil tudi vzporednice z bojem Slovenije proti komunizmu in vzponom Adolfa Hitlerja v Nemčiji v tridesetih letih prejšnjega stoletja.

V pogovoru z novinarko britanske televizije Sky News je predsednik vlade, Janez Janša, poudaril, da bi zmaga Rusije nad Ukrajino pomenila šele začetek večje katastrofe v Evropi.

Trenutno dogajanje je zelo podobno napadu Nemčije na Poljsko leta 1939.

Zaradi tega je pomembno, da ukrepamo takoj, pomembno pa je tudi, da Evropa stopi skupaj in pomaga državljankam in državljanom Ukrajine, kakorkoli je to potrebno, ter jim da upanje, ki je v tem trenutku izjemno pomembno.

Ukrajina se po besedah Janše ne bojuje zgolj za svojo državo, temveč za celotno Evropo.

Dotaknil se je tudi reakcije Zveze NATO. Po mnenju Janše je NATO zaenkrat storil premalo, je pa premier ob tem povedal, da je pravilno, da se NATO ne vključi v neposreden boj na kopnem, vendar pa da je zelo pomembno, da se okrepi ukrajinska zračna obramba.

Izpostavil je tudi, da je sam že pred začetkom konflikta predlagal, da se nad Ukrajino uvede območje prepovedi letenja in razložil, kako bi ta odločitev lahko bistveno spremenila situacijo.

C. U.