Poleg term še vinograd in čokoladnica

Madžarski državni sklad Comitatus Energia je decembra 2019 kupil termalno kopališče Terme Lendava, ki sedaj nosi ime Thermal Resort. Nakup je v javnosti precej odmeval, brez medijskega pompa pa so Madžari leto za tem od fizične osebe kupili še vinsko klet iz 19. stoletja v Bukovju pri Čentibi skupaj s petimi hektarji vinograda. Za ekološko pridelavo vina je zadolžen skrbnik, vino pa naj bi bilo del ponudbe Thermal Resort.

Po besedah sedanjega direktorja Daniela Kovacsa nameravajo Madžari poleg obnove objektov termalnega kopališča na zemljišču med termami in nogometnim stadionom postaviti rastlinjake za gojenje zelenjave, ki bi jih ogrevali z geotermalno energijo iz lastne vrtine.

V neposredni bližini lendavskega Vinariuma je družba Chocoland Kft. iz Madžarske, ki je v Lendavi že registrirala podjetje FORFINO d.o.o., pričela z gradnjo čokoladnice. Lansko jesen so pridobili gradbeno dovoljenje, septembra letos pa so začeli z gradbenimi deli. Najprej so načrtovali izgradnjo objekta v velikosti 200m2, pozneje pa so objekt povečali na tri etaže v skupni površini 1.000m2.

Zanimivo je, da se je v času Janševe vlade glede madžarskih vlaganj predvsem v medijih, ki o Golobovi vladi trenutno pišejo v superlativih, izvajal pravi medijski linč. Sedaj, ko je na oblasti “plesoča” vlada, pa tematika v zvezi z nakupi zemljišč tik ob madžarski meji praktično ni prav nič več problematična.

M.Z.