Dejstvo je, da nas je Golob vnovič nalagal

Ivan Simič odgovarja Borutu Mekini, ki v svojih prispevkih v Mladini ne more brez omenjanja Simičevega imena. 

V Mladini z dne 28.04.2023 se je v članku Zdrava pamet proti provizijam, s podnaslovom Začenja se lobistični boj za preprečitev odprave dopolnilnega zavarovanja, na 75. strani ponovno obregnil ob Simiča in  zapisal:

»V številnih preostalih lobističnih intervencijah iz tega meseca je sicer dejanske interese veliko lažje razbrati. Pri tem mislimo na primer na davčnega svetovalca Ivana Simiča in njegovo jato sporočil na družbenih omrežjih proti odpravi dopolnilnega zavarovanja razumljivo, saj je Simič vložil svoj denar v zasebni medicinski center Crystal oziroma v najem ambulant v Dunajskih kristalih, kar je posel, ki je odvisen od vitalnosti komercialnih zdravstvenih zavarovalnic.«

Simič mu odgovarja, da mu je popolnoma vseeno, ali se prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje ukine ali ne, saj bo zmeraj obstajala neka oblika tega zavarovanja.

Predstavniki ministrstva za zdravje pravijo, da bodo ukinili prostovoljno dopolnilno zdravstveno zavarovanje in bodo uvedli obvezno dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Za tiste, ki smo zaposleni, to ne pomeni praktično nič. Sedaj premijo prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja plačujemo sami, v primeru obveznega pa nam bodo to odšteli od plače.

“Borut Mekina očitno ima težavo že na tem nivoju razumevanja zadeve, saj v naslovu zapiše, da se začenja lobistični boj za preprečitev odprave dopolnilnega zavarovanja. Torej, v svoji zaslepljenosti ne dojame, da gre le za spremembo iz prostovoljnega zavarovanja v obvezno in premijo še zmeraj plača ista fizična oseba,” je v svojem blogu zapisal Simič.

Če bi prišlo do ukinitve prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, bi ta izpad morali nadoknaditi iz državnega proračuna. To bi bilo za državljane v redu, saj ne bi več plačevali prostovoljnega dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja, za državni proračun pa bi to pomenilo malo več kot 600 milijonov dodatnega bremena.

V nadaljevanju Simič navaja zapise na družbenih omrežjih v zvezi s prostovoljnim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem, iz katerih izhaja, da dejansko ni  proti ukinitvi tega zavarovanja. Se pa tako, kot večina ekonomistov, ne strinja, da mu želi nekdo povedati, da je neumen in da tako ali tako ni sposoben razumeti telovadbe s prostovoljnim dopolnilnim zdravstvenim zavarovanjem.

12.04.2023 (Twitter) – »Berem na siol,net: Poslanska skupina Svoboda vložila zahtevo, s katero želijo ukiniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje in ga prenesti v obvezno zdravstveno zavarovanje. Lani ustavili zvišanje splošne doh. olajšave. A temu se reče razbremenitev plač.«

12.04.2023 (Twitter) – »Poslušam: “Preprečili bomo privatne dobičke.” Razmišljam: “Privatni dobički pomenijo davek od dobička v proračun.” Zaključim: “Preprečili bodo davek od dobička v proračun.” Poskušam razumeti in mi ne gre. Pomagajte mi.«

»12.04.2023 (Twitter) – Po današnji Tarči ne razumem nič več. Prostovoljno bo ukinjeno zaradi dobičkov zavarovalnic in dobičkonosen posel bo uzakonjen kot obvezen, država pa načrtuje, da bo morebitni minus dobičkonosnega posla pokrivala iz proračuna.«

14.04.2014 (Facebook) – Odgovor Milanu Lukiču: »Nimam nič proti prenosu PDZ na ZZZS, kajti tisti, ki vlada, odloča o tem prenosu in prevzema politično odgovornost za to odločitev. Zdaj plačujem enemu subjektu, jutri bom drugemu. Pa kaj potem. Ne maram pa, da mi predstavniki vlade s svojim nelogičnimi in neinteligentnimi izjavami povedo, kar jim tisti trenutek pade na pamet ter mi s tem posredno sporočajo, saj tako ali tako ne razumeš kaj govorimo. Žal, nekateri razumemo in poznamo te zadeve, oni pa nas imajo za Butalce.

Okoli prostovoljnega zdravstvenega zavarovanja, ki sedaj postaja obvezno, je jasno eno. Robert Golob nas je nalagal, da bo ukinil dodatno zavarovanje. In nalagal nas ni prvič, pa tudi zadnjič ne.

M.Z.