Državni svet RS bo vodil podjetnik Marko Lotrič

Pred tednom dni so državni svetniki prvič glasovali o tem, kdo bo Državni svet RS. Ker takrat nobeden od kandidatov ni prejel potrebnega števila glasov, so o predsedniku danes ponovno odločali. Tudi tokrat so v prvem krogu kandidirali trije kandidati: Jožefa Školča je predlagala interesna skupina negospodarskih dejavnosti, podjetnika Marka Lotriča je predlagala interesna skupina delodajalcev, interesna skupina lokalnih interesov pa je danes predlagala ljubljanskega podžupana Dejana Crneka.

S čela Državnega sveta se je poslovil Alojz Kovšca

V prvem krogu zopet nihče od kandidatov ni prejel potrebnih 21 glasov, so v drugem krogu izbirali med Lotričem in Crnekom, ki sta zbrala največ glasov. Lotrič je zbral potrebnih 21 glasov in postal tako novi predsednik državnega sveta.

Marko Lotrič, ki od septembra letos vodi tudi Združenje delodajalcev obrti in podjetnikov Slovenije, je sicer direktor in ustanovitelj skupine Lotrič Metrology, ki trenutno združuje devet podjetij v sedmih državah ter zaposluje več kot 180 ljudi.

V letu 2012 je podjetje, ki sta ga leta leta 1991 ustanovila z ženo, pridobilo najvišje državno priznanje za poslovno odličnost ter evropsko priznanje odličnosti 5-STAR Recognition Award. V istem letu so prejeli tudi nacionalno priznanje bronasta Gazela in so tudi prejemnik nacionalnega priznanja Zaposlovalec leta v izboru Zlata nit za leto 2012. Kot enega izmed pomembnih korakov k uspešnost podjetja direktor izpostavlja tudi sodelovanje in partnerstva, ki omogočajo sinergijo in uresničevanje strategije in filozofije podjetja.

Danes podjetje LOTRIČ Meroslovje posluje z več kot 8000 poslovnimi partnerji. Največji kupci prihajajo iz farmacevtske, avtomobilske, elektro, kemijske in plastične industrije, iz javnih in zasebni inštitutov, univerz, zdravstvenih ustanov ter drugih področij. Velik pomen namenjajo tudi sodelovanju z institucijami znanja. Podjetje sodeluje s 16 raziskovalnimi inštituti in univerzami. Z Institutom Jožef Stefan je podjetje v letu 2011 za projekt iLAB prejelo nagrado TARAS, priznanje za najuspešnejše sodelovanje gospodarstva in znanstveno-raziskovalnega okolja na področju inoviranja, razvoja in tehnologij.

Jasmina Opec Vöroš premagala prekaljena mačka

M.Z.