Janez Janša ob bližajočem se dnevu samostojnosti in enotnosti v Ormožu: “Po treh desetletjih slovenske enotnosti čas za budnico?”

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) je včeraj v Ormožu slovesno obeležilo bližajoči se dan samostojnosti in enotnosti in 9. obletnico svoje ustanovitve. Osrednji govornik je bil predsednik SDS Janez Janša, polno dvorano pa sta pozdravila še Aleš Hojs, predsednik Združenja VSO in Danijel Vrbnjak, župan Občine Ormož.

Slovesna obeležitev začeta z minuto molka

Slovesnost se je pričela z minuto molka za tiste, ki so v letu 1991 dali največ, svoje življenje. Kot je spomnil predsednik VSO Aleš Hojs, je tudi decembrski čas v letu 1990 bil tisti, ko je DEMOS verjel, da je napočil čas za samostojno Slovenijo. Krkovič, Janša in Bavčar pa so pred skoraj desetletjem sprevideli, da nekaterim ni za to, da bi se vrednote osamosvojitve t.i. viška v zgodovini slovenskega naroda, kot ga danes imenuje Janša, ohranjale in posebej častile. Ravno zato nastanek Združenja VSO. Hojs je med drugim “ošvrknil” sodno vejo oblasti, ki je Popova, ki je v takratni osamosvojitveni vojni za Slovenijo raketiral Gornjo Radgono, razsodilo, da ni zaznalo znakov agresorstva! Spomnil je še na dan 17. december 1990, dogodek v Kočevski reki in spomin, ko je nastal prvi postroj enote Teritorialne obrambe, ki je predstavljala zametke Slovenske vojske in zagotovo prelomen dogodek v prizadevanjih za lastno državo. Spomnimo, da je samo teden dni po tem prišlo do Plebiscita (23.12.1990) o samostojnosti. Ravno zato pa, da je te “svete čase” osamosvajanja potrebno ustrezno obeleževati in jih nikoli ne pozabiti. Hojs je še zaključil z izrekom očeta EU Jeana Moneta, da se »Nič ne zgodi brez ljudi in nič ne traja brez institucij«

Župan Občine Ormož Danijel Vrbnjak spomnil na znamenite stavke dr. Jožeta Pučnika

Danijel Vrbnjak, župan Občine Ormož je obudil besede dr. Jožeta Pučnika ob osamosvojitvi Slovenije: “Jugoslavije ni več, zdaj gre za Slovenijo. »Enotnost Slovenk in Slovencev nas je vodila na pot polno želja in upanja, na pot, na kateri naj bi se skupaj borili za naše občine in državo, za boljši jutri nas Slovencev,« je še povedal in nadaljeval, da žal ugotavlja, da za marsikaterega Slovenca boljši jutri še ni nastopil.

Po treh desetletjih morda močna budnica, tako Janez Janša kot slavnostni govornik

Janša, ki je na včerajšnji slovesni obeležitvi bil osrednji govornik, je plebiscitarno odločitev Slovencev za samostojnost pred skoraj tremi desetletji označil kot višek v zgodovini slovenskega naroda. Označil ga je za čas, ko so preko plebiscita Slovenke in Slovenci edinokrat pisali svojo sodbo sami. Janša je v nadaljevanju govora osvežil takratna dogajanja od leta 1987/88 (DEMOS, nastanek osnutka Ustave RS, naraščajočih težav v Jugoslaviji…) naprej in se spomnil časa, ko je pristal v zaporu v času t.i. procesa JBTZ (Janša, Borštner, Tasić, Zavrl). Takrat mu je eden izmed generalov na zaslišanju celo povedal, češ, zakaj se Slovenci “bunite”, da v primeru, da “počistijo” 8 % Slovencev, kolikor jih živi v Jugoslaviji, da se slednji to ne bo kaj poznalo, le boljša, da bo! Slovenci torej v letu 1990 nismo bili nikoli tako enotni in prepričani, kaj si želimo v prihodnosti. In danes, je nadaljeval Janša!

In danes, je nadaljeval Janša

Janša spomni, da si Slovenke in Slovenci niti slučajno nismo želeli delitve na prvo in drugorazredne. Ne želimo si tako centralizirane države in drastičnih razlik med občinami. Ne želimo si take kontrole nad volilnim telesom. Ne želimo si tako neučinkovite Vlade RS, ki ne vidi “okna priložnosti” in skoraj 2 MILIJARD EUR denarja, ki ji leži pred nosom “nepočrpana” v finančni perspektivi, ki se praktično zaključuje. Je napočil po 30 – letih čas za budnico?

Je po 30 – letih napočil čas za budnico, tako Janez Janša 

Sicer pa so dogodek z bogatim kulturnim programom obogatili vokalna skupina  Holermuos in z umetnostno besedo dolgoletni novinar in urednik na nacionalni televiziji Igor Pirkovič.

Uredništvo