Jankovićev nasedli projekt Stožice nas je udaril po žepu za najmanj 135 MIO EUR!

Vir:Pixabay

Predsednik komisije Anže Logar je včeraj Ljubljanksemu županu Zoranu Jankoviću na zaslišanju predložil izračune, ki dokazujejo kar 135 milijonov evrov veliko bančno luknjo. Ta je nastala iz naslova bančnih posojil Grepu in njegovima lastnikoma Gradis skupini G in Energoplan.

Mestna občina Ljubljana je projekt Stožice izvedla v partnerstvu z zasebnim partnerjem Grep, ki je šel aprila 2013 v stečaj!

Spomnimo, da je župan Jankovič mega projekt Stožice gradil v t.i. javno-zasebnem partnerstvu (JZP) s podjetjem Grep, katero podjetje je v letu 2013 pristalo v stečaju in banki ostalo dolžno cca. 135 MIO EUR. Te obveznosti so tako pristale v bančni luknji in bile prenešene na DUTB (Družba za upravljanje terjatev bank), poplačali pa smo jih že davkoplačevalci.

Projekt je v RS odmeval tudi po tem, da sta lastnika podjetja Grep, Gradis skupina G ter Energoplan podizvajalcem ostala dolžni še skupno 30 MIO EUR, Grep pa še 17 MIO EUR, zaradi česar si je eden od lastnikov ter direktor podjetja celo vzel življenje. Ključno pa je, da je že v letu 2012 NPU (Nacionalni preiskovalni urad) začel preiskavo o spornih, več 10 MIO EUR vrednih transakcijah v zasebne žepe. Osumljeni takrat so bili Jadranka Dakić (podžupanja Občine Ljubljana v letih 2006-2011), Uroš Ogrin in Zlatko Sraka (direktorja Grepa) ter tudi župan Zoran Janković in njegova sinova.

Takrat je ovadba prišla s strani davčne uprave RS, ki je osumljenim očitali »kaznivo dejanje zlorabe položaja, ponareditve poslovne listine in oškodovanja upnikov, seznam kaznivih dejanj. Seznam so dopolniki kriminalisti še s sumom goljufij na škodo Evropske skupnosti, pranja denarja, nevestnega dela v službi, zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti in sprejemanje koristi za nezakonito posredovanje, je o tem poročal spletni portal delo.si.

Po skoraj šestih letih se praktično ni zgodilo nič, pa čeprav bi “za tako dolg seznam” nekdo že moral sedeti za “rešetkami”.

Uredništvo