Je dvig minimalne plače za 4,7% dober predlog ministrice Kopačeve?

804,96 EUR znaša minimalna bruto plača v RS. Ko zaposleni prejme plačilno listo, ga seveda zanima njegova neto plača, ki mu jo njegov delodajalec nakaže na njegov TRR račun. Ta znaša cca. 613,66 EUR. Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti dr. Anja Kopač Mrak je pred dnevi sprožila postopek, kjer predlaga, da se minimalna plača uskladi (poveča) za 4,7%.

Minimalno plačo v RS prejema cca. 33.000 zaposlenih (od cca. 861.000 zaposlenih)!

Na podlagi statističnih podatkov SURS (Statistični urad RS), prejema minimalno plačo cca. 33.000 zaposlenih, kar predstavlja cca. 3,8% vseh zaposlenih. Če bi predlog ministrice bil sprejet, bi teh 33.000 zaposlenih na svoj TRR račun prejelo cca. 25 EUR več sredstev. Ministrica argumente za povečanje plače argumentira z nadpovprečno gospodarsko rastjo, ki je gospodarskim družbam “prinesla”  kar 17 kratno povečanje neto dobičkov.

Iz omenjenih razlogov bi lahko zaključili, da predlog ministrice ne bi smel naleteti na neposluh delodajalcev, toda sami bolj poznajo pasti (predvsem določene panoge), ki jih v tem primeru čakajo. Problem, ki se pojavlja je, da je predlog ministrice predvsem enostranski, saj vlada v letih t.i. debelih krav ni razbremenila stroškov dela (tudi najnižjih plač). Če bi jih (ali bi to bil vsaj pogajalski predlog), bi bili pogovori za pogajalsko mizo prav gotovo partnerski. Ker prihaja čas volitev, je predlog ministrice zaznati tudi kot manever stranke SD, saj je koalicijski vrh tokrat popolnoma razdeljen, njenemu predlogu pa še prikimava veljak stranke DESUS Karl Erjavec. Ker predlog ministrice nima podpore (v tej višini) niti pri ministru za gospodarstvo, niti pri ministrici za finance, ključni mož premier Miro Cerar pa ostaja do predloga neopredeljen, je pričakovati še kratko vztrajanje ministrice do seje na ESS – Ekonomski socialni svet. Po tej seji pa bo najverjetneje ministrica podala predlog z nižjo stopnjo uskladitve in sicer najmanj v višini inflacije ter kakšen minimalni pribitek.

Koza cela, volk sit bi lahko rekli. Žal, to niso rešitve, ki si jih zaslužijo najslabše plačani. Za resne spremembe je pač poleg všečnosti potrebno imeti tudi znanje, pogum in močno koordinacijo med vsemi resornimi ministrstvi. Upajmo, da boljši čas končno prihaja, in da se tega zavedajo tudi najslabše plačani, ki lahko s svojim glasom k spremembam “potegnejo” prvo potrebno potezo

Uredništvo