Golob ni zadovoljenj s predlaganimi kandidatkami za državni sekretarki

Andreja Katič je po navedbah Večera za državni sekretarki izbrala dolgoletno uslužbenko v državni upravi Aleksandro Spasojević in nadzornico svetnico v službi za nadzor na protikorupcijski komisiji (KPK) Andrejo Kokalj. Obe veljata za nestrankarski kader, z izborom Katičeve pa so se strinjali tudi v njeni matični stranki SD.

A predsednik vlade Robert Golob je ministrici v ponedeljek sporočil, da nobena od kandidatk ne uživa njegove podpore in da naj mu predlaga drugi imeni. Po navedbah pravosodnega ministrstva Golob svoje odločitve ni pojasnil.

Vodja poslancev SD-ja Jani Prednik meni, da bo moral Golob Katičevi pojasniti razloge za svoje ravnanje. Upa in verjame, “da tudi ima tehtne razloge, zakaj je to storil”, je še dejal Prednik in dodal, da se v SD-ju kot stranka v resorje drugih strank na takšen način nikoli niso vpletali.

Po mnenju predsednice SD Tanje Fajon bi Andreja Katič glede na to, v kako težkih okoliščinah vstopa v ministrstvo, morala imeti možnost zastavi ekipo po lastnem izboru. Če Andreja Katič in Golob prej tega ne bosta razčistila, pa bo “zagotovo kakšna beseda na to temo padla” na srečanju koalicije v četrtek, je napovedala Fajonova.

Po navedbah poznavalcev političnih ozadij poteza Goloba nakazuje na to, da je v času ministrovanja Švarc Pipanove imel nad ministrstvom za pravosodje večji nadzor, kot “ekipa” iz vrst SD-ja. Glede na to, da Katičevo podpira tudi šef globoke države, pa je morda strah Goloba popolnoma razumljiv, saj bi lahko predlagani kandidatki pomembno vplivali na njegovo zamenjavo. Izhaja morda razlog Goloba za nestrinjanje s predlaganimi kandidatkami ravno iz strahu pred morebitnimi dodatnimi preiskavami zoper njega?

M.Z.