Kaj imata skupnega Golob in Šarec?

V mesecu juniju so pri OECD za Slovenijo z gospodarsko napovedjo predvideli 4,6-odstotno rast BDP, ki so jo zdaj v jesenskih napovedih navzgor popravili na pet odstotkov. Junijsko napoved o 2,5-odstotni rasti slovenskega BDP v 2023 pa so sedaj krepko znižali, saj pričakujejo, da bo slovenska rast prihodnje leto le 0,5-odstotna. V letu 2024 naj bi se rast spet povečala na dva odstotka.

 

Med razlogi za omenjena popravka napovedi so pri OECD navedli vpliv visoke inflacije, ki bo kljub močni rasti plač te realno nižala, kar bo zmanjšalo zasebno porabo.
Medtem, ko se Robert Golob hvali z izjemnimi uspehi, pa dejstva kažejo drugače. Po kazalcih o gospodarski rasti v tretjem četrtletju se Slovenija uvršča na predzadnje mesto.

V času obravnave proračuna za leto 2023 je na to opozarjal tudi Fiskalni svet, a vlada opozoril ni upoštevala. Zelo podobno je leta ravnala vlada Marjana Šarca, ki je v konec leta 2019 ugotovila, da imamo denarja samo še do junija 2020. Kdo je napisal takratni scenarij za “met puške v koruzo”, ne moremo zagotovo trditi. A dejstvo je, da scenarij ni bil le naključje ali splet nesrečnih okoliščin, temveč skrbno načrtovan manever.

Na podlagi neuradnih, a zanesljivih informacij ima Golobova vlada točno določen rok trajanja. Gre za zasebne interese posameznikov, ki so v politiko vstopili na prošnjo režiserjev “globoke države”. Golob in njegova druščina so na nek način zlorabili zaupanje Kučanovega kroga in bodo “vrgli puško v koruzo” takoj, ko jim bo uspelo sprivatizirati del energetskih družb. Postopek se po mnenju nekaterih analitikov že odvija s poskusom združitve GEN-I in HSE. Golobova napoved o delu na daljši rok in dveh mandatih je torej čisto navadno zavajanje.

Škodo lahko deloma omilimo s pomočjo referendumov, da preprečimo popolno podreditev RTV-ja omenjenim strukturam, onemogočimo zamegljevanje pristojnosti in odgovornosti z bohotenjem števila ministrstev ter preprečimo preusmeritev sredstev za dolgotrajno oskrbo za migrante. V kolikor bi bili na referendumih trije škodljivi vladni zakoni zavrnjeni, Golobovemu interesnemu združenju ne bi uspelo svojih žepov napolniti z državnim premoženjem.

M.Z.