Resolucija je bila sprejeta, nekateri slovenski poslanci je niso podprli

Evropski parlament je minulo sredo na predlog dr. Milana Zvera in še nekaterih evropskih kolegov obravnaval resolucijo, v kateri se mora Rusija prepoznati kot država, ki izvaja državni terorizem.

Dr. Milan Zver (foto: europarl.eu)

Vojna v Ukrajini traja že več kot devet mesecev. V tem času je ruska vojska umorila tisoče ukrajinskih civilistov, poleg tega uničuje hiše, šole, bolnišnice, železniške postaje in gledališča. Ukrajina je v tem času dokumentirala več kot 34.000 vojnih zločinov, povzročenih s strani ruskih vojaških sil, več kot 90% teh zločinov pa je bilo usmerjenih proti civilnemu prebivalstvu. Takšne napade na civilno prebivalstvo lahko z eno besedo označimo kot barbarstvo, za katerega v sodobnem civiliziranem svetu ni mesta.

Med vojnimi grozodejstvi brez primere so množični poboji v Buči, Irpinu, Borodjanki, Hostomelu in še mnogih drugih ukrajinskih krajih. Več kot 1,3 milijona Ukrajincev je zapustilo svoje domove, med njimi 200.000 otrok, nekateri med njimi so bili prisilno deportirani.

Resolucija grozodejstva, ki jih Rusija izvaja nad ukrajinskim narodom, prepoznava kot državni terorizem. Državni terorizem se namreč nanaša na ravnanja nasilja, ki ga neka država sistematično usmerja proti civilistom druge države ali proti državljanom svoje države.

Evropski parlament z omenjeno resolucijo potrjuje neomajno podporo samostojnosti, suverenosti ter ozemeljski celovitosti Ukrajine, znotraj njenih mednarodno priznanih meja. Evropski parlament obenem tudi obsoja nezakonito, neutemeljeno in nepravično vojno proti Ukrajini, zahteva, da se nemudoma končajo vsa vojaška ravnanja in da se ruske vojaške sile brezpogojno umaknejo iz ukrajinskega mednarodno priznanega ozemlja.

Z resolucijo se med drugim poziva tako evropske institucije kot EU države članice, da ruski režim prepoznajo kot terorističen, z vsemi iz tega dejstva izhajajočimi negativnimi posledicami. Obenem se dodatno poziva, da se ustanovi ad hoc mednarodno sodišče za vojne zločine.

Resolucijo je podprlo 494 evropskih poslancev, med njimi tudi Franc Bogovič, Ljudmila Novak, Romana Tomc in Milan Zver.  58 poslancev je bilo proti, 44 poslancev pa je vzdržalo, med njimi dr. Milan Brglez in Matjaž Nemec iz SD. Irena Joveva in Klemen Grošelj, ki sta se v evropski parlament uvrstila na listi Marjana Šarca, se glasovanja nista udeležila, resolucijo pa je podprla večina članov politične skupine Renew, ki ji Joveva in Grošelj pripadata.

M.Z.