Življenjski stroški se višajo, upokojenci dobivajo drobtinice

Konec novembra letos je pokojnine prejemalo 630.625 upokojencev, ob tem je bila  najnižja pokojnina 294,78€, najvišja izplačana pa 3.512,14€. Slabih 22 odstotkov upokojencev prejema pokojnino med 600 in 700€, kar 25.410 upokojencev pa prejema pokojnino, ki je nižja od 500 evrov.

Pokojnine in tudi invalidnine so se doslej redno in izredno usklajevale, vlada Roberta Goloba pa na tem področju uvaja spremembe.

V letu 2022 so se pokojnine za 4,4 % redno uskladile v začetku leta, torej v času prejšnje vlade. Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje (ZPIZ) je septembra na vlado Roberta Goloba posredoval dopis s predlogi za izredno uskladitev v višini 4,4%, saj je rast bruto domačega proizvoda v letu 2021 bila 8,2 %.

Vlada se na dopis ZPIZ kljub višjim življenjskim stroškom ni odzvala in pokojnin jeseni ni izredno uskladila. Cene življenjskih potrebščin so se letos namreč v povprečju povišale za več kot 10%.

(foto: Nova24)

Hrana in brezalkoholne pijače so se letos povišale za 19 %, goriva in energija za 19, stanovanja, voda, električna energija, plin in drugo gorivo za 18,4 %. Zdajšnja koalicija se je na vse to odzvala s t. i. draginjskim dodatkom v višini 4,5 %, ki ga je izplačala le pri pokojninah v novembru in decembru. To ni bila izredna uskladitev pokojnin, saj bodo januarja pokojnine spet takšne, kot mesece pred tem. Je vlada je opeharila upokojence?

Redna uskladitev pokojnin in drugih prejemkov naj bi bila šele v letu 2023, in sicer v višini 4,9 % na osnovo pokojnine, ki je veljala pred novembrom. Načrtovana uskladitev dodatkov za pomoč in postrežbo ter invalidnin za telesno okvaro pa naj bi bila izplačana v marcu 2023 v višini 9,8 odstotka.

(foto: Pixabay)

Prejšnja vlade Janeza Janše je v primerjavi z aktualno bila do upokojencev veliko bolj občutljiva, saj so v dveh letih bili upokojenci kljub kriznim razmeram deležni trikratnega rednega zvišanja pokojnin, izredne uskladitve pokojnin, trikratnega solidarnostnega dodatka (od 135 za najvišje do 450 evrov za najnižje pokojnine), dolgotrajne oskrbe in seniorske olajšave.

V primeru ponovne izvolitve na aprilskih državnozborskih volitvah je Slovenska demokratska stranka napovedala že izplačilo božičnice kot letnega regresa v višini pokojnine, torej 13. in 14. pokojnino.

Predsednik Zveze društev upokojencev Slovenije Janez Sušnik je letos februarja glede rasti pokojnin izrazil veliko zadovoljstvo in izjavil, da takih uskladitev, kot pod desno vlado, upokojenci doslej še niso doživeli.

Po šestih mesecih delovanja aktualne vlade postaja jasno, da se v bodoče upokojencem slabo piše. Alenka Bratušek, ki je v času predvolilne kampanje upokojencem obljubljala “raj na zemlji”, ravno v teh dnevih postaja ministrica in o statusu upokojencev ter zvišanju pokojnin nima več časa govoriti.

M.Z.