Zaradi škodljivih potez vlade se nam obetajo kar trije referendumi

Državni zbor je sprejel zakon o vladi, ki kljub argumentiranemu nasprotovanju opozicije škodljivo predvideva povečanje števila ministrstev. Slovenska demokratska stranka je v DZ podala predlog za posvetovalni referendum, ki ga je koalicija po pričakovanjih zavrnila.

Borec proti globoki državi Vili Kovačič je napovedal zbiranje podpisov za naknadni zakonodajni referendum, ki po naših neuradnih informacijah že poteka.

Zaradi pristranskega poročanja javne RTV Slovenija so se v preteklosti že večkrat pojavile pobude za ukinitev obveznega RTV prispevka. Poznavalci političnega dogajanja pri nas navajajo, da utegne zbiranje podpisov za referendum v zvezi z zakonom o vladi za seboj potegniti še referenduma o zakonu o RTVS in zakonu o dolgotrajni oskrbi.

Pobudo za vložitev zahteve za razpis zakonodajnega referenduma lahko v sedmih dneh po sprejemu zakona da vsak volivec, podprta pa mora biti s podpisi najmanj dva tisoč petsto volivcev. Predsednik državnega zbora nato določi 35-dnevni rok za zbiranje (40.000) podpisov volivcev za zahtevo za razpis referenduma, ki morajo biti overjeni na upravnih enotah. Če zbiranje podpisov v celoti ali deloma pade v čas med 15. julijem in 31. avgustom, predsednik državnega zbora določi rok, ki začne teči 1. septembra. To se bo zgodilo v primeru, če bo vložena pobuda za razpis zakonodajnega referenduma o zakonu o vladi.

Neuradno smo izvedeli, da zbiranje dva tisoč petstotih podpisov že poteka, ne vemo pa, kdo je organizator zbiranja. Glede na trenutno dogajanje in časovnico volitev bi utegnil trojni referendum potekati na dan predsedniških volitev.

Leta 2011 smo že imeli trojni referendum, ko so volivci na isti dan glasovali o zakonu o pokojninskem in invalidskem zavarovanju, o zakonu o preprečevanju dela in zaposlovanja na črno ter o noveli zakona o varstvu dokumentarnega in arhivskega gradiva ter arhivih.

Referendum je je neposreden demokratičen postopek in predstavlja enega od temeljev neposredne demokracije. V povezavi s škodljivim upravljanjem javnih sredstev, pristranskim poročanjem in ogrožanjem kvalitete bivanja najšibkejšim je izvedba referenduma nujna.

M. Z.