Če ti uspe, da dobiš v roke vse, pomeni, da si dobil moč, kjer se morajo vsi »tepci« v državi tebi podrediti

Na spletni strani Kluba slovenskih podjetnikov smo zasledili Odprto pismo Joca Pečečnika prebivalcem Slovenije, v katerem naliva čistega vina predvsem aktualni vladi Roberta Goloba, ki je v trenutni situaciji izgubila stik z realnim svetom.

Predsednik SBC – Kluba slovenskih podjetnikov v zapisu razmišlja ob dogodkih, ki so konec poletja in v začetku jeseni zaznamovali Slovenijo. Mnogim Slovencem se je v letošnjem poletju podrl svet in “žal ne moremo mimo dejstva, da je naš planet dinamičen in nevaren prostor.  Tega se moramo zavedati in svoje reakcije, sovraštvo in mržnje, predvsem pa taktike in posameznike, ki načrtno delijo narod, odstraniti iz družbe,” razmišlja Pečečnik.

Marsikoga verjetno preseneča omemba Boga z veliko začetnico, s čimer pisec poudarja predvsem to, “da živimo na nevarnem planetu in gostujemo pri stvarstvu ali sili, za katero smo mi vsi skupaj neresen mikronasprotnik oziroma statistična napaka.”

“Slovenijo bomo lažje obnovili, če bo država poskrbela, da bomo plače dvignili za sto odstotkov, ne pa izvajali projekta Slovenija, d. o. o., podjetje za oblast in slast, ki skrbi za vse potrebe državljanov,” svoj zapis z vidika podjetnika utemeljuje Pečečnik.

Ob navajanju vrhunskih športnih rezultatov na področju skupinskih športov Pečečnik potegne vzporednico z možnostjo uspeha na gospodarskem področju in ugotavlja, da so njegove sanje vse to spraviti v eno energijo in uporabiti za našo novo dobro Slovenijo, kar bi po njegovem mnenju morale biti sanje slehernega Slovenca.

V nadaljevanju na podlagi trenutne situacije predvsem aktualno vlado označuje kot akterja brez programa, saj ga zaradi parcialnih interesov, neglobalne vizije in stanja posameznikov, ki teh izkušenj nimajo, ne zna, hkrati pa tudi ne želi narediti. “Država rine stran od smernic EU v jugoslovanske spomine, kjer je središče sveta država,” ugotavlja predsednik kluba podjetnikov.

“V zadnjih letih je na EU letelo mnogo kritik, pa čeprav smo si jo ob sprejetju tako želeli. Če smo bili v prvih letih vstopa v EU zlati učenec, je bilo pozneje vse več vprašanj, kaj sploh delamo v EU, ali nam ta škoduje ali pomaga, da o tem, da imamo novi birokratski Beograd, sploh ne govorim … Zdaj bo EU spet naša ljuba mati, ki bo pomagala. Če ob zadnji katastrofi pogledamo odziv evropskih držav, lahko ugotovimo, da nas ima EU bolj rada kot imamo mi njo,” opisuje odnos aktualne vlade do Evropske unije.

“Vlada bo zaradi ujme preživela in oddelala svoj mandat. Situacija bo uporabljena, da se bo »domovina« izkoristila, da se krepi država. Pot do cilja je odprta, pa še sovražnika imamo. Čas je, da se naredi Slovenija, d. o. o., podjetje za oblast in slast,” ugotavlja Pečečnik in stvar pogleda še z druge, podjetniške plati: “Podjetje Slovenija, d. o. o. je prispodoba za državno upravljanje. Če ti uspe, da dobiš v roke vse, pomeni, da si dobil moč, kjer se morajo vsi »tepci« v državi tebi podrediti in jih lahko kontroliraš. Tukaj je stična točka. Vlada podjetnikov ne mara prav zato, ker je od njih odvisna.”

Po mnenju uveljavljenega podjetnika so vsi ekonomsko neodvisni, torej kmetje, obrtniki, podjetniki, posamezniki, sovražniki aktualne oblasti. So material, ki ga je treba na tak ali drugačen način v tišini brez prisotnosti medijev diskreditirati in uničiti. Potem nam ostane država, kot smo jo imeli nekoč. Naravni podpornik države, ki je središče sveta, so tudi sindikati, ki bi se morali boriti za pravice delavcev, a v mnogo odzivih je videti, da jim je boj za državo pomembnejši.

Pečečnik je mnenja, da bomo na ta način kmalu bomo dobili raj, kjer bomo vsi enake ovce, oblečeni v ista oblačila, v Revozu bomo zagnali proizvodnjo trabantov in imeli bomo vsi enake avte. “Plače bodo minimalno enake ne glede na naš učinek. Tisti, ki imajo izobrazbo, bodo dobili več, pa tudi če ne znajo zamenjati gume na avtu. Država že deluje v smeri, da bo poskrbela za vse. Država bo pomagala, država bo dala, država išče rešitev, država gradi, država bo organizirala, država bo nasitila. Vas to na kaj spominja?”

V nadaljevanju je do aktualne vlade še bolj kritičen zaradi katastrofalne davčne politike. “Oprostite, se vam zdi razumno, da je treba pri nas za 9.000 evrov neto plače za dobrega delavca plačati 16.000 evrov, nato pa še dodatnih nekaj tisoč evrov, kar delodajalca na koncu stane 25.000 evrov? Medtem pa naša konkurenca na Hrvaškem za 10.000 evrov neto plače delavca državi plačuje približno 5.900 evrov dodatka, kar je skupaj 15.900 evrov,” vladno davčno politiko v številkah opiše Pečečnik in dodaja, da večine državljanov to ne zanima, saj prispevkov ne čutijo v denarnici, ker prispevke za njih plačujeta delodajalec ali država.

“Skozi okno parlamenta lahko vidijo banko NLB, ki je postala vrhunska regionalna zgodba, ki ima, odkar ni v krempljih države, končno dobiček. Država kot manjšinski lastnik dobi dividende (skoraj 30 milijonov evrov) in delničarji bodo lahko dobili nazaj svoje investicije in dividende ter morda sanirali še kakšno prej neuspešno državno banko. Banka je družbeno odgovorna in je največji slovenski regijski produkt. Vse to zato, ker se je država morala umakniti,” opisuje uspešno zgodbo vodstva NLB z Brodnjakom na čelu.

“Namesto da bi se aktualna vlada prav iz primera NLB nekaj naučila in ustvarila pogoje, da bi bile takšne zgodbe vzor mladim in navdih vsem preostalim, ki se sami preživljajo, načrtno dela ravno nasprotno.

Slovenci, ki smo po mnenju Pečečnika v večini dobri, sočutni, srčni in humanitarni ljudje in nam ni vseeno za sodržavljane, od države potrebujemo le infrastrukturo, kjer bo vsak posameznik prikazal svoje zmožnosti in potenciale. “Nezmožnim je treba pomagati, drugi, ki so za delo sposobni, pa morajo za središče odgovornosti postaviti sebe,” v zaključku svojega zapisa ugotavlja Pečečnik in poudarja, da naj država pomaga zagotoviti pogoje, da bodo ljudje imeli dobre plače in infrastrukturo, saj tako ne bodo potrebovali njene pomoči in od države tudi ne bodo odvisni.

M.Z.