32. Mednarodni sejem gradbeništva, energetike, komunale, obrti in trajnostnih tehnologij MEGRA bo potekal od 8. do 11. marca 2023

32. sejem MEGRA je prvi letošnji sejem v organizaciji Pomurskega sejma, ki bo od 8. do 11. marca 2023 predstavljal novosti s področja gradbeništva, energetike (ENGRA), komunale (KOGRA) in obrti (POS). Dogajanje in predstavitve sejma MEGRA bo z zelenimi vsebinami dopolnjeval 6. mednarodni sejem trajnostnih tehnologij in zelenega življenjskega sloga GREEN.

Sejem bo v primerjavi z lanskim letom večji tako po velikosti razstavne površine kot po številu razstavljavcev (185), ki letos prihajajo kar iz dvanajstih držav. Sejem bo predstavil novosti s področja sodobne in trajnostne gradnje ter obnove stavb in urejanje okolice. Velik poudarek je tudi na izrabi obnovljivih virov, energije in energetskega varčevanja.  Investitorjem ponuja mojstrske izdelke in storitve, izvajalce pa opremlja z vrhunsko mehanizacijo, orodji, opremo in znanjem.

Na radgonskem sejmišču se bodo predstavili tudi najpomembnejši slovenski ponudniki gradbenih del in materialov, ki poudarjajo pasivno, nizkoenergijsko in trajnostno gradnjo ob uporabi lokalnih virov in osredotočenost na obnovljive vire energije. Razstavni program bo poleg storitev obsegal tudi materiale, stroje in pripomočke, stavbno pohištvo, čistilne naprave, prometno signalizacijo, klimatizacijo, toplotne črpalke, kritino, savne in bazene, električna kolesa in skiroje, vrtno pohištvo in še kaj.

Sejem povezuje strokovnjake in poslovneže s področja gradbeništva, na brezplačnih svetovanjih pa bodo informacije dobili tudi investitorji in končni uporabniki. Na voljo bodo brezplačni nasveti o pridobitvi nepovratnih sredstev in ugodnih kreditov Eko sklada, individualna svetovanja arhitektov, svetovanja o celoviti prenovi stavb in trajnostnem ogrevanju, hlajenju ter prezračevanju stavb.

Predstavile se bodo vse izobraževalne ustanove v Sloveniji s področja gradbeništva, ki bodo ob velikem pomanjkanju kadra mlade v sklopu izobraževalnega dneve slovenskega gradbeništva opozorile na pomen gradbeništva in obrti ter jim ponudile ciljno izobraževanje in zaposlitev.

Jutrišnji, otvoritveni dan, bo posvečen ženskam v gradbeništvu, slavnostno pa ga bo ob 12.00 uri otvorila ministrica za infrastrukturo mag. Alenka Bratušek. Jutri bo v ospredju gradbeništvo ter okrogla miza na temo »Ženske v gradbeništvu«, četrtek bo namenjen energetiki, v petek sledi dan izobraževanja v gradbeništvu, v soboto pa dan obrtnih dejavnosti. Sejem bo odprt med 9. in 17. uro, zagotovljeno bo brezplačno parkiranje.

M.Z.