Praznik kmetijstva, gozdarstva, vinarstva in živilstva

Jutri ob 10:00 uri bo predsednica Republike Slovenije Nataša Pirc Musar slovesno odprla 61. mednarodni kmetijsko-živilski sejem AGRA, ki s številnimi razstavljavci in bogatim programom ustvarja pravi praznik kmetijstva, živilstva in prijateljstva.

Na sejmu bo od 26. do 31. avgusta sodelovalo 1.700 razstavljavcev iz 35 držav, sejemski prostor pa se bo razprostiral na skupno kar 70.950 m2 razstavnega prostora. Obiskovalci si bodo lahko ogledali vrhunsko tehniko, opremo in sredstva za kmetijstvo, gozdarstvo, vinarstvo in živilstvo.

Strokovne razstave živali bodo postregle z vrhunskimi rejskimi dosežki, na strokovnih in stanovskih srečanjih pa bodo predstavljeni udi  najboljši kmetijskimi pridelki, prehrana in vina.

Letošnja dežela partnerica sejma je Indija, s skupnimi razstavnimi prostori pa se bodo na Agri predstavili še Bolgarija, Črna Gora, Severna Makedonija, Madžarska, Kosovo, Avstrijska Štajerska, Ukrajina in Senegal.

Največji vsebinski poudarki bodo Mednarodno leto prosa, mladi v kmetijstvu, inovacije in digitalizacija, kmetijstvo v prihodnosti, podnebne spremembe in vodni viri, hrana iz naše bližine, ekološko kmetijstvo, prehranska varnost, krepitev podeželskih območij, biotska raznovrstnost, gozd in les – naše bogastvo, prehranska in energetska samooskrba.

S svojimi predstavitvami bodo prisotne tudi Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije, Zadružna zveza Slovenije, Zbornica kmetijskih in živilskih podjetij GZS, Zavod za gozdove Slovenije, Čebelarska zveza Slovenije, Zveza društev ekoloških kmetov Slovenije, Zveza slovenske podeželske mladine, združenja priznanih rejskih organizacij, rejcev in pridelovalcev, lokalne akcijske skupine in druge najpomembnejše organizacije, združenja in društva s področja kmetijstva, živilstva in turizma.

Jutri se bodo sejma udeležili tudi vidnejši predstavniki vlade, obisk pa je napovedala tudi številčnejša delegacija največje opozicijske stranke SDS s predsednikom Janezom Janšo.

Podrobnejši program pestrega dogajanja si lahko pogledate tukaj.

M.Z.