Od jutri naprej bo za starejše od 18 let veljavnost potrdil o cepljenju proti covidu-19 omejena na 270 dni. S poživitvenim odmerkom bodo lahko vsi, ki so bili polno cepljeni ali pa so bili cepljeni z enim odmerkom po preboleli bolezni covid-19, veljavnost cepilnega potrdila podaljšali.

Po priporočilih EU bo potrdilo polno cepljenih od 1. februarja tudi v Sloveniji veljalo 270 dni od prejetja odmerka, ki pri posameznem cepivu šteje za polno cepljenost. Ob prejemu poživitvenega odmerka mRNK cepiva proti covidu-19 pa bo veljavnost potrdila tudi po 1. februarju neomejena.

Tudi prebolevnikom, ki so prvo cepljenje opravili v 180 dneh po okužbi s koronavirusom, bo potrdilo veljalo 270 dni po cepljenju. Ob dodatnem cepljenju s cepivom podjetij Pfizer ali Moderna pa bo tudi v tem primeru veljavnost potrdila neomejena. Enako bo veljalo tudi osebe, ki so bile prvič cepljene s cepivom Janssen, drugič pa s cepivom podjetja AstraZeneca.

Tudi potrdilo tistih, ki so se sprva dvakrat cepili, nato pa preboleli covid-19, bo veljalo 270 dni po cepljenju oz. 180 dni po pozitivnem rezultatu PCR-testiranja. Enako bo veljalo za osebe, ki so se sprva cepile, nato bolezen prebolele, kasneje pa se zopet cepile.

S 1. februarjem bo v veljavo stopila tudi skrajšana doba za priznanje ponovne okužbe s koronavirusom. Za uveljavljenje ponovne okužbe je po zdajšnjih pravilih od prvega pozitivnega rezultata na PCR-testiranju do druge potrjene okužbe s tovrstnim testiranjem preteči vsaj 90 dni. Od torka bo to obdobje skrajšano na 45 dni.

V Evropski komisiji so mnenja, da mora covidno potrdilo načeloma zadostovati za potovanje po uniji v času pandemije. V skladu s priporočilom, ki so ga potrdili ministri EU, za imetnike covidnega potrdila za potovanje po EU tako ne bi smele veljati nikakršne dodatne omejitve, kot so zahteve po negativnih testih ali karanteni.

To v praksi pomeni, da imetniki covidnega potrdila o cepljenju proti covidu-19 tudi brez poživitvenega odmerka ne bi smeli imeti težav pri potovanju v uniji v devetih mesecih od prejetja omenjenega potrdila. Evropska ureditev potrdil, ki bo veljala od 1. februarja, se nanaša le na potovanje po EU, medtem ko uporabo tega potrdila ali podobnih potrdil za druge namene, na primer obisk restavracij ali kina, urejajo države same.

C. U.

vir: STA