Putin in Lukašenko sledita Hitlerju in Titu

Beloruski volivci so se na  včerajšnjem referendumu o ustavnih reformah odločili, da Belorusija postane država z jedrskim orožjem in rusko vojsko na svojem teritoriju. Predsedniku Aleksandru Lukašenku so omogočili predsedniški mandat vse do leta 2035, ko bo dopolnil 80 let.

Lukašenko je po poročanju STA ruskemu predsedniku Vladimirju Putinu dovolil napad ruske vojske na Ukrajino z ozemlja Belorusije. Le-ta je po razpadu Sovjetske zveze jedrsko orožje  predala Rusiji, ki bo po novem jedrske rakete spet namestila v Belorusiji, torej bližje Evropi.

Lukašenko naj bi odobril pomoč beloruskih posebnih enot pri ruskem oblegaju prestolnice Kijev.  Udeležba Belorusije pomeni širitev spopada in kaže na to, da Putinu v Ukrajini ne gre po načrtih. Putin naj bi v napad na Kijev z namenom umora Zelenskega in njegovih ožjih sodelavcev poslal  plačance iz organizacije Wagner Group,  ki jo vodi tesen Putinov zaveznik oligarh Jevgenij Prigožin.

Lukašenko je na oblasti vse od leta 1994, lani pa je s pomočjo ruske vojske zatrl proteste in sledil vzoru Putina, ki si je leta 2020 z ustavnimi spremembami zagotovil mandat vse do leta 2036.

Podobno, kot je Adolf Hitler “mirno” pripojil Avstrijo tretjemu rajhu, je sedaj Putin pripojil Belorusijo. Skupna lastnost Putina, Hitlerja, Josipa Broza Tita in Lukašenka pa je dosmrtno vladanje, ki je ena od značilnosti totalitarnih režimov.

M. Z.