Kaj je narobe v Sloveniji, da si lahko na bolniškem kar 11 let?

Foto:Pixabay

Najdaljša bolniška odsotnost trenutno znaša kar 11 let, v samo sedmih letih (od leta 2010) pa se je račun ZZZS (Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenija) dvignil za cca. 92 MIO EUR, poroča spletni portal siol.net.

Skokoviti porast daljših bolniških odsotnosti!

V Sloveniji v zadnjih letih upada število kratkotrajnih bolniških odsotnosti (plačilo bolniške odsotnosti do 30 dni gre v breme delodajalca), na drugi strani pa se skokovito povečuje število dolgih bolniških odsotnosti, katere strošek pa gre iz blagajne ZZZS.

Iz ZZZS sicer sporočajo, da je večina bolniških odsotnosti povezana s starostjo. Spomnimo, da je tudi naša družba vse bolj starajoča (V občini Murska Sobota je povprečna starost občanov kar 46 let), kar je eden izmed vzrokov za daljšo odsotnost od dela.

Podatki, ki jih je pripravil ZZZS tudi razkrivajo, da je dalj od enega leta odsotnih več kot 7.000 ljudi, kar 127 oseb je na bolniškem dopustu že več kot pet let in 2 že več kot deset let.

Sicer pa je Slovenija poleg Bolgarije edina država v EU, kjer dolžina bolniške odsotnosti ni časovno omejena. V večini drugi držav je bolniška omejena na eno leto.

Uredništvo