Kaj razkrivajo rezultati NPZ (nacionalno preverjanje znanja) devetošolcev?

Bodoči srednješolci (letošnji devetošolci)  lahko preverijo svoj uspeh, ki so ga dosegli na nacionalnem preverjanju znanja. Državni izpitni center  je namreč objavil rezultate, ki so jih letošnji devetošolci dosegli na področju slovenskega jezika in matematike (obvezna predmeta) ter tretjega predmeta, ki so ga lahko izbrali (šport, nemški jezik, angleški jezik, biologija, geografija).

Letošnji rezultati povprečni, slab uspeh na področju slovenskega jezika

Največ preglavic je devetošolcem očitno povzročal predmet slovenskega jezika, saj je le ta devetošolcem v povprečju »prinesel« le 46,3% uspeh.  Boljše rezultate so bodoči srednješolci dosegli iz matematike in sicer 58,4%.

Pri izbirnih predmetih bolje

Generaciji letošnjih devetošolcev sta tuja jezika delala manj preglavic, kot materin jezik. V povprečju so iz angleškega jezika dosegli 61,7% ter iz nemškega 57,3%. Tudi šport so očitno izbrali »bolj športno nadarjeni«, saj so v povprečju dosegli 64,4% uspeh. Najslabše so se devetošolci odrezali pri izbirnem predmetu geografije, kjer so v povprečju dosegli le 48,1% uspeh.

Podrobne rezultate si bivši osnovnošolci lahko pogledajo na spletni strani Državnega izpitnega centra. Svoj uspeh lahko primerjajo z vrstniki na šoli in v državi, je zapisal vir v časopisu Dnevnik.

Uredništvo.