Srečanje je potekalo za zaprtimi vrati

Predsednik Vlade RS Robert Golob se je včeraj pozno popoldne v spremstvu ministrice za javno upravo Sanje Ajanović Hovnik in ministrice za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irene Šinko srečal še s pomurskimi župani. Srečanje je potekalo brez prisotnosti medijev, zato smo za izjave o vsebini srečanja prosili pomurske župane in službo za odnose z javnostjo v kabinetu predsednika vlade.

Predsednik vlade je po poročanju ministrstva za javno upravo na srečanju poudaril, da so po njegovem mnenju največji potenciali kmetijstvo, predelovalna industrija, izraba sončne energije in geometrija. Ob tem je poudaril, da moramo najti načine, kako bomo izboljšali konkurenčnost regije in življenjski standard prebivalcev.

Glede morebitne regionalizacije Slovenije ima vlada določene pomisleke in k realizaciji letos še ne namerava pristopiti. Glede financiranja občin v letu 2023 župani niso izvedeli nič novega. Pristojno Ministrstvo za finance je pripravilo izračun preteklih stroškov občin, ki je podlaga za določitev višine povprečnine, po 1. septembru pa sledijo pogovori med Ministrstvom za finance, Ministrstvom za javno upravo in združenji občin.

Spregovorili so še o spremembah oziroma prilagoditvi financiranja občin z upoštevanjem njihovih specifik, nalog in funkcij, saj se občine soočajo z različnimi izzivi in nalogami (obmejne občine, pretežno gorske občine, kmetijsko usmerjene občine, mestne občine).

V kabinet predsednika vlade smo naslovili naslednja vprašanja:

1. Kaj je bila vsebina srečanja?
2. Kakšno je stališče sedanje vlade glede izvedbe projektov v Pomurju, ki jih je za sofinanciranje z državnimi ali evropskimi sredstvi potrdila Janševa vlada?
3. Kakšno je stališče predsednika vlade Roberta Goloba glede znižanja tako imenovanih povprečnin lokalnim skupnostim?
4. Kdaj in na kakšen način bo vlada realizirala vsebino sporazume za razvoj narodnostnih skupnosti, ki sta ga v okviru »Programa sodelovanja v izobraževanju, kulturi in znanosti med Vlado Republike Slovenije in Vlado Madžarske za obdobje 2022–2025« v Lendavi podpisala bivša ministrica za izobraževanje, znanost in šport Republike Slovenije dr. Simona Kustec ter namestnik ministra za zunanje zadeve in trgovino Madžarske Levente Magyar.

Ko bomo prejeli odgovore, jih bomo objavili.

Pomurski župani Marjan Kardinar, Jožef Škalič, Franc Horvat, Marko Virag in Stanislav Rojko (foto: M.Z.)

Tudi odzive pomurskih županov na naša vprašanja bomo objavili, ko jih prejmemo.

Pomurski župani v Dobrovniku (foto: M.Z.)

M.Z.