Politika je igra moči, SD pa trenutno oslabljena

Robert Golob je s prihodom na oblast za novega šefa uprave SDH določil Žigo Debeljaka, ki pod Golobovo vlado kopiči funkcije kot še nihče doslej.  Po poročanju portala pozareort.si je poleg vodenja uprave SDH še predsednik upravnega odbora DUTB, Golob ga je nastavil celo za predsednika nadzornega sveta GEN energije. Po višini mesečnega dohodka se je začel približevati Golobu iz časov njegovega vodenja GEN-I, saj ima zagotovljenih skoraj 30 tisoč evrov mesečno (bruto).

Upravo SDH zapušča Peter Drobež, ki je na zahtevo Zdravka Počivalška postal član uprave SDH šele marca letos. Požar predvideva, da naj bi član uprave SDH še naprej ostal Janez Tomšič, ki je na položaj prišel preko kvote NSi. Tomšič je tudi predsednik nadzornega odbora Kapitalske družbe (Kad). Kad oziroma njegovo upravo še vedno kontrolira Borut Jamnik iz Modre zavarovalnice, kar je razvidno tudi s seznama predlaganih novih članov nadzornega sveta Telekoma Slovenije. Kad namreč zahteva izreden sklicu Telekomove skupščine, ki naj bi bila že osmega septembra.

Znotraj Golobove vladne koalicije so se vneli boji za položaje in funkcije na vrhu državnega gospodarstva. Socialni demokrati Golobu očitajo, da je nove nadzorne svete Elesu, Pošti Slovenije in Gen energiji postavil popolnoma mimo SD.

SD zahteva, da kot tretji član uprave SDH postane Barbara Smolnikar, kar pa pomeni, da bi se Tomšič moral posloviti. Žiga Debeljak naj bi se po informacijah Požarja z najuspešnejšim lobistom NSi Markom Pogorevcem že dogovoril, da Tomšič ostane član uprave SDH, NSi pa naj bi v zameno zagotovila poslanske glasove Golobovi koaliciji za določene zakone.

Poleg tega na podlagi tega dogovora NSi naj ne bi prispevala poslanskih glasov za ustanovitev posebne preiskovalne komisije državnega zbora, ki bi preiskovala sporno financiranje predvolilne kampanje Goloba in Gibanja Svoboda pred aprilskimi parlamentarnimi volitvami.

Po pregledu koalicijske pogodbe in realnega stanja v državi pa so nekateri poznavalci političnih ozadij že mnenja, da je v igri tudi morebitna nova koalicija med GS, NSi in SD, saj z Levico ni mogoče koalicijske pogodbe realizirati. Del teh dogovorov naj bi bil tudi obstanek vidnega politika NSi Valentirana Hajdinjaka na funkciji šefa uprave Darsa, kar pomeni obstanek na položajih tudi za direktorja vzdrževanja avtocest in hitrih cest in župana Občine Velika Polana, Damijana Jaklina.

Politika je igra moči, SD pa v tem trenutku oslabljena. Pojavljajo se seveda jastrebi, ki prežijo na plen. Kako daleč bo s trgovino šla NSi, se bo pokazalo kmalu. Prihaja vroča politična jesen, NSi pa se glede podpore predsedniškemu kandidatu še ni izrekla, v ozadju pa bo to jesen zaradi lokalnih volitev imelo vpliv tudi več lokalnih akterjev.

M.Z.