Kako gradimo poslušnost psa s pohvalo!

Da je pohvala temelj za uspešno vodljivost psa v prihodnje, se zaveda še skoraj vsak lastnik kosmatinca. Da ima napačna uporaba te pohvale v obdobju učenja (in pozneje utrjevanja naučenega) velike posledice poznejšega sobivanja (neposlušnosti), pa se zaveda že redkokateri lastnik. Bo že, še imava čas, pove marsikateri lastnik “male kepice”.

Narobe, dosledno postavljene meje (predlagam, da zapisane) in uporaba mnogih pohval za vsako želeno vedenje je potrebno uporabiti redno in takoj, ko je želeno vedenje zaznano. Uporabimo hrano, tako, ki jo kosmatinec ima neizmerno rad. Predlagam košček salame, narezano na zelo majhne koščke. Raje, kot briketirano hrano, saj le to ne more kar požreti med delom in bi ga to v procesu učenja (ali utrjevanja) samo motilo. Odlična uporaba za nagrado je tudi igrača (plen), ki je lahko frotirasta brisača, kos starega oblačila, kos zvite in obšite jute…

V obeh primerih boste pri nagradi uporabili naravni genetsko prenešeni “Nagon plena”, ki spada med “Nagon po preživetju”. Če nagradi podrobno opišem glede na “plenjenje v naravi”, bi to bilo tako:

  • Pes (ali krdelo psov) zazna oz. zavoha plen, posluša, mu sledi.
  • Sledi lovljenje, lajež, ulov, nošenje na varno.
  • Konča se s trganjem plena, hranjenjem oz. zakopavanjem preostanka hrane.

Zaključek:

V začetku učenja pri mladem kosmatincu boste vsako želeno vedenje nagradili z vsaj 1000 koščki hrane. Če je kuža zelo “plenski”, boste želeno vedenje nagradili z ujetjem plena. Nagradi (hrana ali igrača) lahko kombinirate. VEČ V PRIHODNJEM ČLANKU!

B.P.