Kako izračunamo, kdaj v posameznem letu je pustni torek?

Vir:Pixabay

Pustni torek in pustna nedelja sta dneva, ko se “napravimo” v pustno šemo oz. masko in preganjamo botro zimo. Ker je pustni torek vezan na dan Velike noči, ta pa določljiv, lahko z znano formulo – (40+6) določimo, kdaj bo v posameznem letu pustni torek.

Velika noč “pade” na prvo nedeljo po prvi spomladanski polni luni!

Ker je dan Velike noči določljiv (med 22. marcem in 25. aprilom), od znanega datuma Velike noči odštejemo 46 dni (če štejemo zraven nedelje) oz. odštejemo 40 dni (če zraven ne štejemo nedelj) in tako dobimo pepelnično sredo. En dan pred le to pa je pustni torek. Današnji dan, torej pustni torek, je “padel” na 13.2.2018.

Izračun: Velika noč v letu 2018 bo 1.4.2018. Ko odštejemo 40 dni (brez nedelj) oz. 46 dni (z nedeljami), bomo “pristali” na sredi 14.2.2018. En dan prej je torej pustni torek.

Sicer pa je tako štetje v veljavi že vse od leta 1300, naslednji dan od pustnega torka (od pepelnične srede) pa vse do Velike noči pa naj bi se odrekali mesu (pust=post=opustiti meso). Kakorkoli, odločitev, da bomo spoštovali 40 dnevni post ni samo odnos do “pusta” ampak tudi do našega telesa!

Uredništvo