Kako je Macron s skrajno levico izigral francoske volivce in volilni sistem

Marcron bo odslej moral vladati z “žegnom” skrajne levice. (Foto: epa)

Nacionalni zbor Marine Le Pen je na francoskih volitvah prejel največje število glasov, a sta na koncu večje število poslancev, zaradi nekakšne zarote, prejela konkurenčna zavezništva skrajne levice in Emmanuela Macrona.

V drugem krogu parlamentarnih volitev v Franciji so vsi pričakovali zmago desnega Nacionalnega zbora (RN), a je na koncu slavila skrajna NLF – Nova ljudska fronta, zavezništvo pretežno skrajno levih strank, komunistov in islamistov – ti naj bi dobili 182 poslancev v 577-članskem parlamentu, sredinsko zavezništvo predsednika Emmanuela Macrona 168, RN pa 143.

Stranka Nacionalni zbor, ki jo vodi Marine Le Pen, je bila zmagovalka prvega kroga parlamentarnih volitev, saj je dobila tretjino vseh glasov v vseh 577 volilnih enotah, zato je bil njen poraz v drugem krogu veliko presenečenje, a očitno je šlo za zelo jasno izigravanje volivcev in volilnega sistema s strani Macrona in njegovih levih zaveznikov.

Skupna koalicija Macrona in socialistov porazila voljo ljudstva

V drugem krogu glasov se je glasovalo za kandidate, ki so v prvem krogu zbrali več kot 12,5 odstotka in manj kot 50 odstotkov glasov. Že po koncu prvega kroga volitev so nasprotniki RN – vključno s sredinsko koalicijo Ensemble predsednika Macrona in levičarskim zavezništvom Nova ljudska fronta – začeli s taktičnim umikanjem kandidatov v volilnih enotah, da si med sabo ne bi jemali glasov in tako združili volivce proti desnici. V 218 volilnih enotah se je tretjeuvrščeni kandidat umaknil, kar je povzročilo več lokalnih koalicij volivcev, ki so proti desnici – kandidati Macrona ali NLF so tako dobili združene glasove, uperjene proti RN.

Vodja skupine RN Jordan Bardella je dogovore označil za “zavezništvo nečasti”, ki sramoti Francosko republiko. A na koncu je bilo uspešno.

Tako so kar deževali taktični odstopi kandidatov Macronovih centristov (njihovi glasovi so se prelili NFP) ali NFP (njihovi glasovi so se prelili Macronu). Dva politična bloka sta tako združena premagala voljo ljudstva – podobno je uspelo Tuskovi nečastni koaliciji centristov in skrajnih levičarjev na Poljskem, podobno tudi levi politični pol že leta z antijanšističnimi koalicijami vlada že dobro desetletje in pol.

Vprašanje pa je, kako dolgo lahko to traja. Gre vendarle za zlorabo volilnega sistema, ki se ji bodo na koncu uprli tudi centristični volivci. Na žalost pa komaj takrat, ko bo življenje na robu nevzdržnosti.

I. K.

Vir: nova 24