Kako pravilno nameščamo in odstranimo zaščitno masko (Foto in Video)

Maske, ki jih v zadnjih nekaj dneh in v prihodnje zaradi angažiranja občin  dobivajo gospodinjstva na dom, lahko delno zadržijo pot kapljic, ki se sproščajo v okolico ob kašljanju, kihanju in tudi ob govorjenju. Ker je lahko med slednjimi tudi okužena oseba (prisotni so povzročitelji nalezljivih bolezni), se na ta način do določene mere zmanjša tudi možnost prenosa okužbe na druge osebe.

Stopnja zaščite je seveda odvisna od materiala, iz katerega je maska izdelana. Tako kot pri ostalih maskah, tudi v tem primeru velja, da je nošenje teh mask dodaten ukrep, ki ob upoštevanju ostalih higienskih ukrepov (pravilno kašljanje in kihanje, pravilno umivanje rok, izogibanje dotikanju obraza in sluznic ter vzdrževanje ustrezne oddaljenosti od drugih oseb), prispeva k zmanjšanju širjenja okužbe.

Foto: NIJZ

 

 

Raziskave kažejo, da so osebe, ki jih nosijo, bolj previdne in ne segajo z rokami k ustom in očem, s tem pa maska osebo, ki jo nosi, lahko zaščiti pred okužbo. Pomemben pogoj, ki ga je potrebno upoštevati pri uporabi tovrstnih mask je, da jo pravilno namestimo in se je med nošenjem ne dotikamo.

Uredništvo