Kako se s sredozemskim načinom prehranjevanja živi daljše in kvalitetnejše življenje!

Vir:Pixabay

Sredozemski način prehranjevanja je odlična izbira posameznika za daljše in kvalitetnejše življenje!

Če iščete zdrav način prehranjevanja, je sredozemska dieta morda prava izbira za vas. Vključuje osnove zdrave prehrane; poleg kančka okusnega oljčnega olja in morda kozarca rdečega vina, še druge komponente značilne za tradicionalni način kuhanja držav, ki mejijo na Sredozemsko morje.

Ključne sestavine sredozemskega načina prehranjevanja!

  • rastlinska živila; sadje in zelenjava, stročnice in oreški
  • zamenjava masla z zdravimi maščobami, kot je oljčno olje
  • uporaba zelišč in začimb namesto soli
  • omejevanje rdečega mesa
  • ribe in perutnina vsaj dvakrat na teden
  • uživanje obrokov z družino in prijatelji
  • kozarec dobrega rdečega vina (neobvezno)
  • veliko telesne aktivnosti

Koristi sredozemskega načina prehranjevanja

Metaanaliza, ki je vključevala več kot 1,5 milijona zdravih odraslih posameznikov  je pokazala, da je sredozemski način prehranjevanja povezan z manjšim tveganjem za srčno-žilne in možgansko-žilne bolezni, manjšo smrtnostjo in umrljivostjo. Dokazano znižuje raven oksidiranega lipoproteina z nizko gostoto (Angl. Low Density Lipoprotein – LDL) – “slabega” holesterola, ki gradi depozite v naših arterijah in dolgoročno vodi do njihove zamašitve. V različnih raziskavah so ugotavljali manjšo pojavnost raka, Parkinsonove in Alzheimerjeve bolezni ter drugih nevrodegenerativnih bolezni, ki s staranjem prebivalstva postajajo čedalje bolj pereč javno-zdravstveni problem, povezan s slabšo kvaliteto življenja in z visokimi stroški zdravljenja.

Zdrava dejstva

Sredozemska prehrana tradicionalno vključuje sadje, zelenjavo, testenine in riž. Prebivalci Grčije jedo zelo malo rdečega mesa in povprečno devet manjših dnevnih obrokov, bogatih z antioksidanti, sadjem in zelenjavo.

Poudarek sredozemskega načina  prehranjevanja ni omejevanje skupne količine zaužitih maščob, temveč pametnejša izbira vrste maščob. Odsvetujejo se nasičene maščobe in hidrogenirana olja (trans-maščobe). Oljčno olje, ki dokazano zmanjšuje raven LDL holesterola, naj bo primarni vir maščob. “Ekstra deviško” in “deviško” oljčno olje – najmanj predelani obliki – vsebujeta tudi najvišje ravni zaščitnih rastlinskih spojin, ki zagotavljajo antioksidativen učinek. Nekateri oreščki, ki so hkrati bogati vir proteinov, vsebujejo mononenasičene in polinenasičene maščobe, kot je linolenska kislina . Ta spada med omega-3 maščobne kisline, ki nižajo raven trigliceridov, krvnega tlaka in pojavnost nenadne srčne smrti.

Smemo zaužiti tudi kozarček vina?

Pitje alkohola ima zaradi hudih posledic prekomernega pitja pogosto negativni prizvok. Sredozemski način  prehranjevanja običajno vključuje zmerno količino rdečega vina. To pomeni, da pri ženskah (ali moških nad 65 let) dnevna količina ne sme presegati 1,5 dL, pri moških pod 65 let pa ne več kot 10 g (3 dL) vina. Če vnosa alkohola ne morete omejiti na zgoraj opredeljene količine, če imate osebno ali družinsko anamnezo zlorabe alkohola ali imate srčno ali jetrno bolezen, se pitja vina vzdržite.

Sredozemski način je okusen in zdrav način prehranjevanja. Mnogi ljudje ga ponotranjijo in se mu pozneje težko odpovejo. Kljub vsemu pa je ob današnjem naglem tempu življenja občasno dovoljen tudi kakšen ˝sladki˝ prekršek!

T.P.