Kako z domačimi izdelki okrepiti imunski sistem za prihajajočo jesen

Marco Verch Professional Photographer - CC BY 2.0

Po dolgem poletju, ko je naš imunski sistem pogosto izpostavljen vročini, soncu in nekoliko drugačnemu prehranskemu režimu, je jesenski čas popoln trenutek za krepitev odpornosti. Na srečo lahko imunski sistem uspešno podpremo tudi z domačimi izdelki, ki so bogati s hranili, antioksidanti in drugimi koristnimi snovmi. Tukaj je nekaj naravnih živil, ki jih lahko vključite v svojo prehrano za okrepitev odpornosti:

1. Med in čebelji izdelki

Med je naravni vir antioksidantov in deluje protibakterijsko. Še posebej v kombinaciji z limono ali ingverjem pomaga pri preprečevanju prehladov in krepi odpornost. Poleg medu so koristni tudi cvetni prah, propolis in matični mleček, ki delujejo kot naravni imunomodulatorji.

2. Fermentirana živila

Kislo zelje in domači kefir sta odlična vira probiotikov, ki podpirajo zdravo črevesno mikrobioto. Ker je kar 70 % imunskega sistema povezanega s črevesjem, so fermentirana živila pomembna za vzdrževanje črevesnega ravnovesja, kar prispeva k boljšemu delovanju imunskega sistema.

3. Česen in čebula

Česen in čebula vsebujeta alicin, ki ima močne protivirusne in protibakterijske lastnosti. Redno uživanje svežega česna pomaga pri zmanjševanju možnosti okužb in krepi naravno odpornost telesa.

4. Jabolčni kis

Jabolčni kis, narejen doma iz neškropljenih jabolk, je poln encimov in koristnih bakterij. Poleg tega, da pomaga uravnavati prebavo, jabolčni kis deluje tudi razstrupljevalno in krepi imunski sistem.

5. Zeliščni čaji in tinkture

Nekatera domača zelišča, kot so šipek, bezeg, kopriva in ameriški slamnik, so odlični za pripravo čajev in tinktur, ki podpirajo odpornost. Šipek je bogat z vitaminom C, bezeg pa je znan po svojih protivirusnih lastnostih.

6. Oreščki in semena

Doma pridelani orehi, lešniki in bučna semena so bogati z zdravimi maščobami, cinkom in vitaminom E, ki so ključni za zaščito telesa pred okužbami. Cink še posebej prispeva k normalnemu delovanju imunskega sistema in zmanjšuje vnetje.

7. Jabolka in sezonsko sadje

Jeseni je na voljo veliko domačih jabolk, ki so bogata z vlakninami in antioksidanti, kot je kvercetin, ki pomaga v boju proti virusom. Jabolka lahko uporabljamo v sveži obliki ali pa pripravimo domači jabolčni sok brez dodanega sladkorja, ki bo dodatno podprl imunski sistem.

8. Buče in korenasta zelenjava

Buče, korenje in rdeča pesa so sezonske zelenjave, bogate z vitamini A, C in betakarotenom. Ti vitamini delujejo kot antioksidanti, ki ščitijo telo pred škodljivimi prostimi radikali in pomagajo pri krepitvi imunskega sistema.

9. Ingver in kurkuma

Ingver ima močne protivnetne lastnosti in pomaga pri preprečevanju prehladov in okužb. Domača kurkuma, če jo imate na voljo, ali ingverjeva tinktura je odličen način za povečanje odpornosti. Obe začimbi pomagata tudi pri prebavi, kar prav tako prispeva k splošnemu zdravju.

10. Domači jogurt in mlečni izdelki

Če imate dostop do domačega mleka, lahko sami pripravite domači jogurt ali kislo mleko, ki prav tako bogatita črevesno mikrobioto s koristnimi bakterijami. Probiotiki v teh izdelkih pomagajo pri vzdrževanju zdravega imunskega sistema.

Imunski sistem po poletju lahko učinkovito podpremo z domačimi izdelki, ki so bogati z vitamini, minerali in antioksidanti. Z vnosom medu, česna, fermentiranih živil in sezonskih pridelkov bomo telesu zagotovili potrebno zaščito pred prihajajočimi hladnejšimi meseci. Kombinacija zdrave prehrane, gibanja in rednega uživanja teh domačih izdelkov je najboljša obramba pred okužbami in prehladi.

 

vir: Krstarica