Kako živeti kvaliteto življenaj vsaj 10 let dlje!

Vir:Pixabay

Bertil Marklund, švedski zdravnik v svoji knjigi 10 nasvetov – Počutite se bolje in živite 10 let dlje, deli svoje raziskave in izkušnje glede za vsaj 10 let daljšega in kvalitetnejšega življenja. Raziskave je zbral po tem, ko je prezgodaj izgubil svoja starša in ugotovil, da je način našega življenja tisti, ki kar v 75% odloča kako dolgo bomo živeli. Ključna, da je kombinacija uravnotežene in zdrave prehrane, dovolj gibanja ter veselja do življenja. Več “zdravih navad” imamo, več zdravih daljših let lahko pričakujemo, zaključuje.

Dnevni sprehodi ter pretežno hrana s sadjem in zelenjavo!

Marklund v svojem pisanju preseneti s priporočilom 6-8 kilometrov hitre hoje na dan, redni telesni dejavnosti pa pripisuje zmanjšanje tveganja za bolezni za najmanj 30 odstotkov. Tudi on nas usmerja na prehrano, bogato s sadjem in zelenjavo, hrano bogato z antioksidanti, vlakninami in Omega 6 maščobami. Tako bomo preprečevali, da se nam okrog trebuha ne bodo nalagale zdravju nevarne maščobne obloge. Sam tudi večkrat “poseže” po 18 urnem postu kar odlično prispeva k vitkosti, dobremo počutju ter očiščenosti telesa.

Za zdravo prehranjevanje pa moramo dobro poskrbeti tudi za ustno higieno, zato v svojem pisanju prenaša nasvete zobozdravnikov pa vsaj 2-kratnem umivanju zob na dan.

Zmerno pitje vina ter črne kave!

Da je zmerno pitje vina priporočljivo, je vilo že večkrat zapisano. Tudi švedski zdravnik nam priporoča do 2 kozarčka vina na dan (moški) in nekaj manj za ženske. Tudi zadnje raziskave glede pozitivnega učinka pitja kave so že priporočila z njegove strani. 3 do 4 skodelice tudi po njegovem prinašajo koristi.

Pozitivna naravnanos, optimizem in reden in globok spanec!

Odpuščanje, mirnost in manj stresno življenje so generatorji daljšega življenja. Če jim dodamo še kvaliteten spanec, smo na pravi poti. Marklund priporoča vsaj 7-urni spanec, ki pa ga lahko zagotovimo v spalnici brez elektronskih naprav in odhajanjem k spancu ob cca. enakih večernih urah. Smeh je pol zdravja, kar pravi že star pregovor ter priporočilo tudi s strani švedskega zdravnika. Endorfini so tisti, katerih povečanje sproži smeh, ti pa so kompenzatorji slabih misli in povzročiteljev stresa. Duševni mir ter dobro samopodobo bomo prav gotovo dobili v krogu najdražjih in med prijatelji, piše vir ekodezela.si in emka.si.

Sicer pa nas tudi Marklund pošilja na sonce po vitamin D, ki nas varuje pred številnimi boleznimi!

Uredništvo