Kako zorganizirati vašega šolarja za učinkovito učenje!

Pravilen pristop, disciplina in vztrajnost so trije osnovni gradniki, ki pomagajo k uspehu vašega šolarja. Prihod domov, nakaj minut potrebne sprostitve, potem pa pridno k učenju. Že to, da vaš šolar pozna vsakdanjo obveznost in pomen učenja postavlja na prvo mesto, je prvi največji uspeh. Če tega še ni dojel oz. to ni njegov vsakdanjih, imate že prve težave, ki jih boste morali z otrokom nemudoma odpraviti. Zbranost in pozitiven pristop k učenju prinašata bogatenje znanja vašega otroka. Če bosta izziv vsakodnevnega učenja gradila na dolgi rok, bo prišel tudi občutek, da sta naredila vse, da bo otrok v prihodnosti lahko srečen in uspešen.

Primeren prostor za učenje in nekaj znanj za uspešno učenje, pa bo šlo!

Vaš šolar mora imeti primeren prostor, v katerem se dobro počuti in mu omogoča odlično koncentracijo pri učenju. Ustrezen ambient z veliko naravne svetlobe (in po potrebi usmerjene svetlobe s pomočjo svetil) ter urejena delovna miza naj bosta izhodišči za učenje. Dokler si vaš otrok delovnega prostora ne uredi tako, ga usmerjajte in vztrajajte, da mu to pride v navado. Skupaj z vašim šolarjem pokukajta tudi na povezavo:

Sledi smiselna priprava in razporeditev vse potrebne literature (zapiski, delovni zvezki…) za učenje. Ostali zvezki, mape, delovni zvezki drugih predmetov naj ostanejo v torbi oz. omarici, da ga pri delu ne bodo motili. Ko bere, naj si pomaga z izpisovanjem pomembnih besed, stavkov, izdeluje naj miselne vzorce ipd. Pri učenju lahko uporablja razne barvne označevalce (markerje), samolepilne lističe, prazne liste ali ima celo svoj zvezek, kamor bo potrebno pomembno vsebino izpisoval. Verjetno je tudi samoumevno, da se mobilnik, računalnik (če ga pri učenju ne bo potreboval) in ostale naprave, ki bi ga pri njegovem delu lahko motile izključijo iz delovanja. Z vašim šolarjem boste morali ločevati učenje od ponavljanja ter potrebnega intenzivnejšega ponavljanja pred preverjanjem in ocenjevanjem znanjaa. Koliko točno potrebnega časa bo vaš šolar potreboval, boste morali ugotoviti skupaj z njim. Nekaterim šolarjem je dovolj pol ure na dan, drugim kakšno uro!

Uredništvo