Vlada je na današnji seji omejila najvišje cene električne energije za gospodinjske in male poslovne odjemalce

Regulirane cene bodo veljale od 1. septembra do 31. avgusta 2023. Cene so določene na 0,118 evra na kilovatno uro za veliko tarifo in 0,82 evra na kilovatno uro za nizko tarifo. Cena v enotni tarifi bo 0,098 evra na kilovatno uro.

Ohranja se že znižano 50-odstotno trošarino. S 1. septembrom pa se znižuje prispevek na obnovljive vire energije . Tako naj bi bil po besedah ministra Kumra mesečni in tudi letni strošek električne energije znižan pri vseh gospodinjskih odjemalcih in malih poslovnih odjemalcih ne glede na dobavitelja.

Odkar cene električne energije strmo naraščajo, so vsi trgovci vsaj enkrat dvignili cene. Z julijem sta cene dvignila E3 in Energija plus, Gen-I bo to storil z avgustom, Petrol pa 1. septembra.

(foto: M.Z.)

Cena elektrike pomeni le tretjino končnega zneska na položnici. Dve tretjini znašajo DDV, omrežnina, trošarine in okoljski prispevki. Janševa vlada je januarja cene začasno znižala z znižanjem omrežnine in trošarin. Cena položnice je bila s tem nižja za tretjino. Tudi Robert Golob je Janševo vlado takrat kritiziral.

Zdajšnja vlada verjetno v omrežnine ne bo posegala. Bo pa očitno podaljšala znižanje trošarin na elektriko, ki ga je uvedla Janševa vlada. Finančni minister Klemen Boštjančič je namreč prejšnji teden v vrsto za obravnavo na vladi poslal predlog uredbe za podaljšanje znižanja trošarin, ki bi se sicer konec tega meseca izteklo.

M.Z.