Stranka Levica se ne strinja z višjimi plačami in je vložila nov predlog zakona

Poslanci Levice so v decembru napovedali referendum o davčni zakonodaji, po kateri bi državljani dobili izplačane višje plače. Referendumsko pobudo so pozneje umaknili in zakon je bil sprejet. Vladi še vedno očitajo, da je s spremembo zakonodaje omogočila bogatenje predvsem tistim, ki že sedaj imajo višje plače. Zato je Levica sedaj v državni zbor vložila nov predlog zakona, ki opredeljuje davek na prazne in velike nepremičnine. Po predlogu Levice bi mejo dodatne obdavčitve za velikost rezidenčne nepremičnine zvišali iz 120 na 160 kvadratnih metrov. Na ta način želijo z dodatno obdavčitvijo lastnikov praznih nepremičnin in lastnikov, “ki so si nepremičnine nakopičili”, financirati gradnjo 30.000 javnih najemnih stanovanj, je pojasnil koordinator Levice Luka Mesec.

Na predlog se je že odzvalo vodstvo stranke Nova Slovenija, ki je napovedalo vlogo pobude za referendum. Na ta predlog so se odzvali tudi ekonomisti, ki v glavnem ocenjujejo predlog kot neustrezen.

Tomaž Štih je na Twitterju objavil, da bi po predlogu Levice bila nepremičnina Milana Cikla iz SD pod Ljubljanskim gradom neobdavčena, medtem ko bi obdavčili stare zapuščene nepremičnine, kot so v eni izmed 57 slovenskih vasi, v Jelenovem Žlebu. “In tem ljudem bi zaupali stanovanjsko politiko?” se sprašuje Štih.

Levica bi na ta način pobrala denar na podeželju, nato pa s tem denarjem financirala gradnjo stanovanj v mestih.

“Predlagana obdavčitev kvadrature namesto vrednosti pomeni, da bo milijone vredno 119 m2 veliko stanovanje v centru Ljubljane neobdavčeno, kmet v Murski Soboti s 121 mveliko hišo iz slame, vredno petdeset tisočakov, pa obdavčen,” je še v odziv na objavo v medijih zapisal Štih in dodal: “V zgodovini Slovenije nikoli nihče ni predlagal bolj nesocialnega davka in verjamem, da če kaj, bi takšen predlog padel na US.”

 

Na volitvah 24. 4. 2022 bodo volivke in volivci odločali predvsem o tem, kako bodo živeli v bodoče. Aktualna vlada je davke znižala, Levica jih želi zvišati.

M. Z.