Kakšno je ozadje korupcije v ljubljanski mestni hiši FOKUSSLOVENIJA 4. julija, 2024

Zoran Janković (foto: STA)

Ljubljanski mestni svet je na predlog ljubljanskega župana Zorana Jankovića potrdil spremembe odloka, ki bodo nekdanjemu svetniku Jankovićeve liste in Jankovićevemu osebnemu prijatelju Magnificu omogočile izvedbo koncerta na zavarovanem območju v ljubljanskem Tivoliju.

Odlok, imenovan tudi Lex Magnifico, je sicer mestnemu svetu uspelo sprejeti šele po vratolomnih kolobocijah.

Za to, da so lahko svetniki, ki imajo skupaj z Jankovićevo listo v mestnem svetu večino, je bila v ljubljanskem mestnem svetu potrebna prava drama.

Že na začetku je bilo namreč jasno, da gre za predlog, ki je bil napisan z enim samim namenom, to je omogočiti izvedbo koncerta Magnificu v Tivoliju.

Ker Zavod za varstvo narave tako velikega koncerta na zavarovanem območju, kot je Tivoli, ne dovoli, se je Janković odločil, da bo zavod iz odločanja izključil.

Predlagane spremembe odloka so na hitro pripravili tik pred zdajci in naknadno uvrstili na dnevni red seje s predlogom za obravnavo po hitrem postopku in to kljub temu, da ne gre za nujne spremembe.

Prav tako se je pojavilo vprašanje, ali je predlog sploh zakonit, saj je občina povsem povozila Zavod za varstvo narave, ki bi na spremembe odloka moral podati svoje mnenje, a ga ni. Zaradi vsega navedenega so se opozicijski mestni svetniki vnaprej dogovorili, da bodo po razpravi sejo zapustili.

To je Jankovićevi večini v mestnem svetu povzročilo težavo, saj je veliko koalicijskih mestnih svetnikov manjkalo, zato za glasovanje niso bili sklepčni.

V paniki jim je uspelo v zadnjem trenutku priklicati svetnika Klemna Žiberta, bivšega sekretarja SD, ki je odstopil zaradi vpletenosti v afero Litijska. Poleg njega so v eni izmed sob v mestni hiši našli še eno mestno svetnico SD Ganimet Shala, ki se je očitno želela vzdržati glasovanja. Menda naj bi bila sama v temi, da je kdo slučajno ne najde. Na koncu naj bi jo praktično zvlekli na sejo, da so dosegli sklepčnost in sramotni odlok potrdili. Vse omenjene dogodke je sicer potrdil samostojni svetnik Jasmin Feratović.

S tem so Janković in njegovi svetniki dokazali, da so Ljubljano spremenili v svojo zasebno lastnino ter da pri nas vsi pred zakonom nismo enaki. Če se pišeš Magnifico in si Jankovićev prijatelj, lahko izpelješ vse, kar se ti zljubi.