Kot potrošniška družba proizvajamo vedno več e-odpadkov

Raziskave kažejo da se med zbranimi e-odpadki nahaja 2% še delujočih aparatov, zato družba ZEOS, d.o.o. v ta namen po Sloveniji postavlja kotičke za ponovno uporabo. Včeraj so takšen kotiček uradno predali v uporabo na Zbirnem centru Murska Sobota skupaj s podjetjem Saubermacher Komunala d.o.o.

Ob tem je direktor ZEOS, d.o.o. Emil Šehić povedal, da kot potrošniška družba proizvajamo vedno več e-odpadkov, zato želijo v sklopu projekta zajeti tudi te elemente krožnega gospodarstva. Pri tem želijo poskrbeti za zmanjšanje količine e-odpadkov in si prizadevati za dvig ozaveščenosti prebivalstva.

Ob tej priložnosti sta direktor podjetja Saubermacher Komunala d.o.o. Drago Dervarič, kot predstavnik lokalnega partnerja projekta in podžupanja Bernardka Ružič v imenu Mestne občine Murska Sobota, podpisala posebno listino, v kateri smo se v občini zavezali k skupnemu cilju – zbrati čim več aparatov, ki jih bodo lahko predali v ponovno uporabo.

V kotičkih se zbira aparate, ki so delujoči in primerni za ponovno uporabo: belo tehniko – pralne stroje, hladilnike, pečice, male gospodinjske aparate, zabavno elektroniko – radie, zvočnike, LCD televizije in monitorje, svetila, računalniško opremo ter orodje za dom in vrt; skratka vse naprave, ki delujejo na elektriko ali baterije.

Vse zbrane aparate na Zbirnem centru Murska Sobota bo skozi postopek priprave za ponovno uporabo preveril funkcionalnost in električno varnost projektni partner TSD d.o.o.. Vse primerne aparate boste lahko med drugim našli tudi v spletni trgovini na spletni strani www.zeos.si.

M. Z.