Kar dva primera smrti otroka v dveh mesecih pri operaciji srca v UKC Ljubljana in še en hud zaplet!

V UKC Ljubljana (UKCL) naj bi pri operacijah srca samo v dveh mesecih umrli dve osebi, kot kaže, pa se je pred kratkim zgodil še en hud zaplet, zaradi katerega je že stekel postopek izrednega nadzora. »Izredni strokovni nadzor je bil odrejen sredi februarja 2019 in je še v teku«, sporočajo iz UKCL.

Pri operaciji srčne zaklopke 14-letne deklice do usodne napake! Napaka zdravstvenega osebja ali tehnićni zaplet?

14-letna deklica, ki se je rodila s srčno napako, je “vse do danes” zaradi uspešne operacije na srcu živela kvalitetno in normalno življenje. Toda, pred kratkim je morala priti na poseg na srčni zaklopki, ki pa se je zapletel. Kot piše vir finance.si (neuradne informacije), naj bi pri operaciji zaklopke prišlo do zračne embolije, zaradi česar so možgani tako hudo prizadeti, da ji ne bo pomagala prav nobena rehabilitacija. Vodstvo UKCL je sicer že uvedlo strokovni nadzor, iz vrst dela zdravnikov pa je slišati, da gre za (tehnični) zaplet, iz drugega pa, da gre za napako zdravstvenega osebja.

Sicer pa je arterijska zračna embolija vdor zraka v arterijo oziroma njena zamašitev z zrakom, kar privede do poškodbe možganov ali celo povzroči smrt. Kot pravijo zdravniki: “Je ena hujših stvari v medicini in se absolutno ne sme zgoditi v zdravstveni ustanovi!”

Zakaj se je torej ekipi ob posegu “zgodila” ena hujših stvari v medicini, ki se absolutno ne sme zgoditi v zdravstveni ustanovi!?

Uredništvo