Odslej lahko vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS

Odločitev štirih ustavnih sodnikov o preklicu začasnega zadržanja vladne novele zakona o RTV Slovenija močno odmeva. S tem so ustvarjeni pogoji, da lahko sedanja koalicja Gibanja Svoboda, SD in Levica na direktorska in uredniška mesta na RTV Slovenija nastavi svoje ljudi. Kljub trditvam Roberta Goloba, da gre za depolitizacijo, se bo sedaj zgodilo ravno obratno.

Na to odločitev sta se odzvala novinar in publicist Bojan Požar in vodja največje opozicijske stranke Janez Janša. Ustavno sodišče v bistvu ne obstaja več, je zapisal predsednik SDS Janša. “Lahko izbrišete profil. Zadošča profil vlade,” je na Twitterju zapisal in dodal, da “lahko odslej vsaka vlada s svojim zakonom po svoji podobi osvobodi RTVS.” Štirje ustavni sodniki v isti zadevi lahko preglasujejo odločitev, ki jo je prej sprejelo pet sodnikov, je še zapisal in dodal: “Spet imamo enotno, svobodno oblast. Diktaturo.”

Bojan Požar pa je na Twitterju opozoril, da so ustavni sodniki v obrazložitvi odločitve zapisali, da v tej sestavi ustavno sodišče ni sposobno vsebinsko odločiti o noveli zakona o RTVS. “To de facto pomeni samorazpustitev ustavnega sodišča,” je zapisal.

Glede na to, da v trenutni vladi področje kulture pokriva radikalna stranka Levica, lahko torej v kratkem pričakujemo zamenjave direktorjev in urednikov, posledično pa še več poveličevanja komunizma. Kdaj torej lahko pričakujemo na tv ekranih zopet Sutjesko, Neretvo in podobne, nekoč zelo učinkovite vsebine za širjenje lažnega mita o poštenosti komunistične partije?

M.Z.