V zadnjem času se v evropskem prostoru povečuje število držav, ki so se že odločile za uvedbo obveznega cepljenja proti covid-19. Poleg Avstrije, Italije in Francije o tem razmišljajo tudi v drugih državah.

V Sloveniji so pobude za uvedbo obveznega cepljenja do sedaj podali Vlada RS in gospodarstveniki, sedaj k temu pozivajo tudi zdravniki. Spomnimo, da je na predlog Vlade rekordno hitro odreagiralo Ustavno sodišče RS.

V Slovenskem zdravniškem društvu so decembra državni zbor pozvali, da sledi evropskim in svetovnim zgledom in v letu 2022 zahteva izpolnjevanje pogoja PC oziroma obvezno cepljenje proti bolezni covid-19. Opozarjajo, da se hitro širi različica omikron, pri blaženju posledic le-te pa cepivo lahko odločilno vpliva. Skoraj četrtina prebivalstva, starejšega od 50 let, ni cepljena, s čimer so izpostavljeni hujšemu poteku bolezni ali celo smrti. Po dosedanjih študijah jim lahko pomagata vsaj 2 odmerka cepiva mRNK. Pozivajo k takojšnji uvedbi pravila PC in v primeru nadaljevanja epidemije tudi k uvedbi obveznega cepljenja.

Ustavno sodišče se je na vladni odlok odzvalo v zelo hitrem času in uvedbo obveznega cepljenja za zaposlene v javni upravi onemogočilo. Odločbo US si lahko preberete tukaj.

Uvedbo obveznega cepljenja zavračajo tudi v večini političnih strank. Gotovo je, da v predvolilnem času nobena politična opcija ne bo zagovarjala novih obveznosti oz. omejitev za volivce.

foto: wikimedia.org

Po mnenju nekdanjega predsednika ustavnega sodišča prof. dr. Ernesta Petriča ima človekova pravica do življenja, katere del je tudi pravica do zdravja, prednost pred vsemi drugimi. Pravi tudi, da smo pri nas tudi to področje spolitizirali. Osnovne pravice do življenja in zdravja se zavedajo tudi zdravniki. Le kaj se mora še zgoditi, da bodo to upoštevali tudi sedanji ustavni sodniki?

 

M. Z.