Kdo bo počistil s Hojsovimi kadri v policiji?

Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je danes premierja Roberta Goloba seznanila s pritiski politike na policijo in ga je obvestila, da bo po prihodu iz Bruslja podala odstop.

To pomeni prvo kadrovsko zamenjavo v Golobovi vladi po tem, ko so se v javnosti pojavili prvi namigi o nesoglasjih med predsednikom vlade in notranjo ministrico. Premier Golob je preprečil, da bi bil Boštjan Lindav za generalnega direktorja policije imenovan s polnim mandatom, saj ga je vlada v četrtek ponovno imenovala le za vršilca dolžnosti za naslednjih šest mesecev. Bobnarjeva naj bi kot ministrica preprečila, da bi v policiji prišlo do očiščenja kadrov, ki naj bi v času prejšnje vlade bili blizu Antonu Olaju in notranjemu ministru Alešu Hojsu.

Ob tem je več kot očitno, da prihaja do poskusov vmešavanja politikov vladajoče koalicije v delo policije, kar je Robert Golob očital Hojsu in Olaju. Golob se je obrnil tudi na Lindava in od njega zahteval pojasnila, kdo in kdaj je v času mandata sedanje vlade izvajal politični pritisk nanj osebno ali na policijo in njene predstavnike. Z direktnim pozivom direktorju policije, ki je po oceni poznavalcev delovanja notranjega ministrstva skrajno nenavadno, je Golob več kot očitno izrazil veliko nezaupanje Bobnarjevi.

Po zakonu o organiziranosti in delu v policiji lahko poročila, podatke in druge dokumente v zvezi z opravljanjem dela policije zahteva le notranji minister in ne premier. Zato je Lindav poročilo poslal ministrici, le-ta pa ga je posredovala Golobu. Gre za Golobovo nepoznavanje organiziranosti policije ali pa uveljavljanje moči?

Foto: fb

V javnosti se od začetka vrenja na notranjem ministrstvu pojavlja domneva, da si ministrskega položaja želi sedanji državni sekretar na obrambnem ministrstvu Damir Črnčec, ki goji velike zamere do Janeza Janše in bi ministrstvo očistil “oporečnih kadrov”, ki so na določene položaje prišli v času ministra Aleša Hojsa.

 

M.Z.