Gre za prikrito ukinitev obstoječe svetovalne službe?

Včerajšnji dan na 61. kmetijsko-živilskem sejmu AGRA 2023 je potekal v znamenju Kmetijsko-gozdarske zbornice Slovenije, turističnih kmetij, vinogradnikov in vinarjev, konjerejcev, posavskega konja, sadjarjev, sommelierjev in Madžarske.

Podeljena so bila priznanja vino Slovenija Gornja Radgona, vinar leta pa postal Dušan Benčina oz. Vina Benčina. KGZS je podelila priznanja S kmetije za vas.

Na dogodku ob dnevu Kmetijsko gozdarske zbornice Slovenije (KGZS) je zbrane nagovorila tudi ministrica Irena Šinko, ki je v svojem nagovoru poudarila, da sta v Sloveniji kmetijski in gozdarski sektor zelo pomembna za ohranjanje naše kulturne dediščine, tradicije in naravne raznolikosti. Poudarila je tudi, da je KGZS zelo pomemben partner ministrstva ter ob tem dodala, da je KGZS pomemben in močen partner, ki je lahko ministrstvu samo v pomoč. Ob vseh pritiskih na slovenskega kmeta je besedam ministrice na prvi pogled sicer težko verjeti, a je situacija glede kmetijske politike po mnenju poznavalcev večplastna.

Nekateri kmetje, ki so sodelovali pri pogovorih z ministrico glede zahtev kmetov, ki so jih izrazili na letošnjih protestih, povedo, da ministrica Šinkova sicer podpira kmete, a da v tej vladi naj ne bi imela nobene moči. Vlada slepo sledi za slovensko kmetijstvo pogubni evropski kmetijski politiki, ki s pritiski na kmete na široko odpira vrata multinacionalkam, ki proizvajajo sintetično meso in druge oblike alternativne prehrane.

Pritisk na slovenske kmete se stopnjuje

Poleg sprejemanja katastrofalne zakonodaje, konkretno gre za Zakon o zaščiti živali, ki ga je kot neprimernega ocenila tudi pravna služba Državnega zbora RS, si želi aktualna vlada neposrednega nadzora nad vsakim posameznim kmetom. Neuradno smo izvedeli, da vlada namerava prekiniti koncesijo za izvajanje Kmetijske svetovalne službe, ki poteka pod okriljem KGZS in namerava ustanoviti nov javni zavod, ki bi izvajal svetovalno službo. Tako bi z novimi, “preverjenimi zaposlenimi”, izvajala direktni nadzor nad vsakim posameznim kmetom.

Vse več političnih analitikov je mnenja, da smo z ukrepi vlade, ki je nasedla programu stranke Levica, praktično že v komunizmu. Se tega zaveda tudi ministrica Irena Šinko, ki kmetom “prodaja čisto drugo zgodbo”? Vsak totalitarni režim je najprej uničil tradicionalno družino, religijo in zasebno lastnino. Ti trije pojmi močno označujejo slovenskega kmeta, zato je besedam ministrice žal težko verjeti.

Na dogajanje na področju kmetijske politike pri nas se je z resolucijo odzval Forum za kmetijstvo in podeželje Slovenske demokratske stranke, ki je na sobotnem kongresu vlado ponovno pozval k ukrepom za zaščito slovenskega kmeta.

M.Z.