Kdo do nagrad Mestne občine Murska Sobota ob kulturnem prazniku?

Vir:www.murska-sobota.si

Sreda, 23.1.2019 je  bil zadnji rok, do katerega so se v sklopu 1. dopisne seje Mestnega sveta Mestne občine Murska Sobota svetniki morali odločiti o nagrajencih občine. Predloga, ki sta na občino prispela, sta bila dva. Za podelitev plakete občine za pomembne dosežke na področju kulture je predlagana glasbena skupina ETHNOTRIP, za priznanje za uspešno delo in prispevek k razvoju kulturnih dejavnosti pa Društvo harmonikarjev Murska Sobota.

Foto:fb

Glasbena skupina ETHNOTRIP bo v letu 2019 zabeležila že “10. rojstni dan” uspešnega glasbenega ustvarjanja. Prvenec “Ethnotrip” 2013 je izšel v samozaložbi, pod njim pa so se podpisali Tjaša Šimonka, Miha Kavaš, Primož Krambereger in Aleksander Varga. S širjenjem zvočne podobe se je k skupini priključil tolkalist Tomi Došen, kvintet pa je že v letu 2016 izdal drugi album “Kdo bo pil iz studenca”. V letu 2017 so dokumentarnemu filmu Irena lahko noč “spisali” glasbeno podlago, v 2018 pa so izdali novo zgoščenko z naslovom “Preden se zdani”, ki so jo predstavili tudi v Gledališču Park v Murski soboti. Seveda pa se je skupina predstavila na mnogih domačih in tujih festivalih.

Društvo harmonikarjev Murska Sobota že daljše obdobje navdušuje predvsem z mladimi glasbenimi poustvarjalci, po večini harmonikarji. Spremljajo folklorne skupine, lokalne in šolske zbore pomurskih šol in društev, občasno pa jih lahko slišimo v obliki manjših komornih zasedbah ali kot Soboški harmonikarski orkester. V letu 2018 bo mnogim ostal v spominu s strani društva uspešno izveden in obiskan mednarodni projekt, Mednarodno srečanje harmonikarjev pod imenom PannoniAccordion 2018. Udeležilo se ga je veliko število aktivnih udeležencev iz Slovenije, Avstrije, Poljske, Finske, Hrvaške, Madžarske, Ukrajine in Srbije. Poleg slednjega pa je društvo v istem letu izvedlo mnogo kakovostnih koncertov, eden izmed odmevnejših je bil tudi nastop priznanega jazz harmonikarja Simone Zanchinija. Gonilna sila, ki je Društvo harmonikarjev “pripeljala” do priznanja MOMS je Matej Zavec, ravnatelj Glasbene šole Beltinci. Slednji je že razpisal 14. mednarodno srečanje harmonikarjev PannoniAccordion 2019.

Uredništvo