Kdo je Bil Borut Meško, ki je umrl pred 11 leti na današnji dan (povezava z direktorjem STA Veselinovičem)

Foto: Zajem ekrana

Umrl je natanko na današnji dan pred enajstimi leti in to po hudi bolezni v ljubljanski bolnišnici. Borut Meško, odgovorni urednik STA (Slovenska tiskovna agencija). “Rane” so se začele in stopnjevale po prihodu Bojana Veselinoviča (sedanjega direktorja STA).

Veselinovič se takrat odloči in izda Sklep o izredni odpovedi delovne pogodbe Borutu Mešku. Posla mu ga je kar na Onkološki inštitut, kjer se je ob pomoči zdravnikov boril za svoje življenje.

Image

Nenad Glücks
Ob aferi Prešiček velja izpostaviti še druge tragične primere šikaniranja v službi. Nekdanji odgovorni urednik STA Borut Meško je umrl zaradi raka, pri čemer je k razvoju bolezni prispeval direktor STA Bojan Veselinovič (na sliki) z dolgotrajnim sprevrženim šikaniranjem.

Pisal se je 26. marec in položaj direktorja STA prevzame Bojan Veselinovič. Na položaj ga imenuje vlada Boruta Pahorja. Veselinovič začne s svojimi pritiski. Za začetek mora Borut pisati poročila o svojem delu (večkrat dnevno), dnevno se mu naložijo nove in nove delovne naloge. Vprašanja “so zahtevna” in na njih mora odgovarjati. Zgodi se dr. Ljubo Sirc, ko Borut naredi intervju z njim. Takrat se mora zagovarjati celo ob polnoči, večkrat, trikrat med polnočjo in pol eno. 

Mobing je prehud in po tednov trajajočem šikaniranju Borut omaga na daljši bolniški. Tudi vrnitev ni “uspešna”. Pritiski ostanejo, mobing se nadaljuje, težave z zdravjem se stopnjujejo in Veselinovič se odloči. Sklep o razrešitvi iz krivdnih razlogov.

Novica preseneti dvakrat. Enkrat s strani Veselinoviča, drugič udari še diagnoza. Rak! 

Borut se seveda bori naprej in nekdanjega delodajalca toži – vloži spor na delovnem in socialnem sodišču v Ljubljani. Žal zaradi prezgodaj izgubljene bitke z zahrbtno boleznijo sodnega epiloga ne dočaka. Bitko z rakom izgubi!

“Prav nenavadno je, da so takrat novinarji na STA hladnokrvno sprejeli, da je bil Borut odpuščen. Tega si gotovo ni zaslužil.

V združenju novinarjev in publicistov bomo pogrešali poštenega človeka, dobrega prijatelja, odgovornega novinarja. Pot, ki smo jo začrtali skupaj, bomo morali nadaljevati brez njega. Še naprej bomo zavezani skupnim načelom za demokracijo, pluralizem in medijsko svobodo. Da ni pomembno, kateremu svetovnemu nazoru pripada novinar, ampak da je profesionalen in korekten do vseh. Da takšne krivice, kot jo je doživel Borut Meško, ne bi več doživel noben novinar ali urednik, zgolj zaradi drugačnega prepričanja.

Zbogom, Borut in hvala, ker si bil z nami.

IGOR KRŠINAR

Vir: https://vfokusu.si/ in https://www.znp.si/arhiv/181-in-memoriam-borut-meko

“Boruta Meška sem osebno spoznal v Združenju novinarjev in publicistov, ko je bil odgovorni urednik STA. Zbližala sva se zadnji dve leti njegovega življenja. Takrat smo imeli takratni novinarji Maga velike težave, saj je uredništvo prevzela ideološko nasprotna politična opcija. Imel je razumevanje za naš položaj in je kot odgovorni urednik največje državne agencije poskrbel, da se je naš glas slišal po Sloveniji, tudi prek meja. Kmalu za tem se je tudi sam znašel v podobnih težavah. Začela se je njegova tragična zgodba s še bolj tragičnim koncem”, še zapiše Igor Kršinar.

Uredništvo