Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je včeraj ob robu podpisa sporazuma o skupnem nastopu strank SLS, Konkretno, Zeleni Slovenije, NLS in Novi socialdemokrati na parlamentarnih volitvah poudaril, da si bo prizadeval za uveljavitev predkupne pravice za Savo.

Poudaril je, da zgodba ni tako enostavna. Sistem Sava je v ekonomskih težavah. V zadnjem času so opustili investiranje, kar je pripeljalo do stagnacije in kopičenja težav. Sava namreč predstavlja pomemben del slovenskega turizma. Država si kot lastnica 47 odstotnega deleža (Slovenski državni holdinga in Kapitalska družba) želi od kupcev v prvi vrsti zagotovilo, da se bodo po nakupu držali dogovorov. Za nakup deleža, ki ga prodaja sklad York Capital Management, je zainteresirana družba Prestige Tourism, ki naj bi v Savo vložila 200 milijonov evrov.

Završalo je tudi med zaposlenimi. Sindikat delavcev gostinstva in turizma je  objavil manifest, v katerem državljane poziva k obrambi slovenskega turizma pred razprodajo. Prodaja turističnega potenciala Madžarom bi po njihovem pogoje dela le poslabšala.

V Studiu City  so prodajo Save Madžarom s strani sklada York pred dnevi celo predstavili kot projekt oddolževanja vlade Janeza Janše za usluge Viktorja Orbana. Ekonomist Matej Lahovnik je za Planet TV razkril nekaj ključnih informacij glede prodaje podjetja Sava in njenih hotelov, ki so jih osrednji mediji zamolčali.

“Za sedanje stanje je seveda kriv poslovni model ustanovnega člana Foruma 21 Janeza Bohoriča, ki je imel nekaj napačnih poslovnih odločitev. In to, kar je za slovenski turizem v tem trenutku ključno vprašanje, je – ne to, ali bo lastnik Nemec, Avstrijec ali Slovenec, ampak kdo je pripravljen vložiti 150 do 200 milijonov svežega denarja, da se te hotele dejansko prenovi, da bodo na podobnem nivoju, kot so hoteli v Avstriji in drugod na tujem,” je glede prodaje Save in njenih hotelov Madžarom s strani sklada York pojasnil ekonomist Lahovnik.

Odzivi so torej zelo različni. A za pomursko prebivalstvo, ki je v preteklosti živelo s turizmom, so se slabi časi začeli že davnega leta 2003, ko je pomurske terme kupila Sava. Zaposleni od takrat naprej opozarjajo na vedno slabše razmere za delo in na izčrpavanje pomurskega turizma.  Človek se vpraša, ali so res krivi Madžari, ali pa nas je oropal že nekdo pred njimi.

C. U.